Laden films

« Alle films

  • Dit event is voorbij.

The Cakemaker – 23 november

vrijdag 23 november / 20:30 - 22:30

€6

Israël / Duitsland
104 minuten

geregisseerd door Ofir Raul Graizer
met Sarah Adler, Tim Kalkhof en Roy Miller

Nadat de Israëlische zakenman Oren tijdens zijn werk in Duitsland bakker Thomas ontmoet ontstaat er een langeafstandsaffaire, ondanks de wetenschap dat Oren een vrouw en een kind in Jeruzalem heeft. Na een gelukzalige relatie van meer dan een jaar keert Oren niet terug en stoppen alle telefoontjes en berichten abrupt. Thomas reist naar Israël om de schokkende reden te ontdekken waarom het contact is gestopt. Rouwend zoekt hij troost bij Orens weduwe zonder te onthullen dat hij haar man kende.

Recensie Filmkrant:

Regisseur Ofir Raul Graizer geeft in zijn speelfilmdebuut The Cakemaker een verfrissende invulling aan een klassiek melodrama: de minnaar ontmoet de weduwe van zijn overleden geliefde.

Het begint zo idyllisch. De Israëlische ingenieur Oren (Roy Miller) is voor zaken in Berlijn en ontmoet daar de jonge patissier Thomas (Tim Kalkhof). Ze flirten, zoenen, er groeit iets. Telkens als Oren in Duitsland is zoeken de twee elkaar op, een jaar lang.
Toch is het niet zo simpel als het lijkt, blijkt al snel in The Cakemaker, het onderkoelde melodramatische regiedebuut van de Israëlische regisseur Ofir Raul Graizer. Eerste kink in de kabel: Oren is getrouwd, gelukkig getrouwd lijkt het zelfs en hij en zijn vrouw Anat (Sarah Adler) hebben een jonge zoon. Maar dat is al vanaf het begin van de relatie tussen Thomas en Oren duidelijk, dus lijkt niet onoverkomelijk.
Anders wordt het als Oren plotseling niets meer van zich laat horen en Thomas erachter komt dat zijn minnaar is overleden. Zonder zelf precies te weten waarom, reist hij naar Jeruzalem en zoekt hij het koffiehuisje van Anat op. Pas daar, wanneer actrice Sarah Adler (onlangs al te zien in een sterke rol in Foxtrot) haar entree maakt, komt de film echt tot leven na de emotioneel wat vlakke openingsscènes in Berlijn. Het vlakke spel van Kalkhof helpt daarbij niet.
Anat weet slechts met moeite het hoofd boven water te houden in haar koffiehuis. Daar komt echter snel verandering in als zij Thomas in dienst neemt. In eerste instantie alleen als afwashulp, want deze ‘goy’ mag niet aan de apparatuur zitten, anders is het voedsel niet officeel koosjer meer. Maar al snel weegt de smaak van Thomas’ koekjes en cakes zwaarder dan de religieuze regelgeving — tot grote onvrede van Moti (Zohar Shtrauss), Orens streng-gelovige broer die de boel nauwlettend in de gaten houdt.
Regisseur Ofir Raul Graizer weet duidelijk waarover hij het heeft, en niet alleen omdat hij zelf homoseksueel is en in zijn vrije tijd kooklessen geeft. De debuterende filmmaker groeide op in Israël maar woont tegenwoordig in Berlijn en komt uit een gezin met een gelovige vader en een seculiere moeder. De radicale weigering om een keuze te maken tussen al die ogenschijnlijke tegenpolen vormt het kloppend hart van zijn film.
Thomas, Oren en Anat leven alle drie in het grijze gebied, met één been in beide kampen: tussen seculier en religieus, tussen Duits en Joods, tussen homo- en heteroseksueel. Het geeft het verder zeer klassiek uitgevoerde melodrama van de film een verfrissende eigenheid.

Gegevens

Datum:
vrijdag 23 november
Tijd:
20:30 - 22:30
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail
info@filmhuishofdael.nl