Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

The Lady in the Van – 15 juli

vrijdag 15 juli / 21:50 - 23:55

Gratis

Verenigd Koninkrijk
Drama / Komedie
104 minuten, vanaf 12 jaar

geregisseerd door Nicholas Hytner
met Alex Jennings, Maggie Smith en Jim Broadbent

Het waargebeurde verhaal van Miss Shepherd (Maggie Smith), een excentrieke en koppige vrouw van onbekende afkomst die ‘tijdelijk’ haar oude busje parkeerde op de oprit van schrijver Alan Bennett (Alex Jennings) in Londen… en er vervolgens vijftien jaar lang bleef wonen. Gebaseerd op het gelijknamige boek en toneelstuk.

THE LADY IN THE VAN
THE LADY IN THE VAN

Recensie Algemeen Dagblad: Vijftien jaar tolereerde de vermaarde Londense toneelschrijver Alan Bennett een oude vrouw in een vies autobusje als ongenode gast voor zijn huis. Hij schreef er een toneelstuk over dat nu is verfilmd als The Lady in the Van met een grandioze Maggie Smith.

Lang voordat er sprake was dat hij ooit de film The Lady in the Van zou maken over de ongewilde gast op de oprit van toneelschrijver Alan Bennett was regisseur Nicholas Hytner jarenlang getuige geweest van het merkwaardige tafereel.

,,Ik woonde destijds in dezelfde Londense wijk Camden als Alan die ik toen nog niet had ontmoet,” zegt de regisseur die onder meer furore maakte met de film The Madness of King George, ook geschreven door Bennett. ,,Ik vroeg me altijd af waarom dat busje daar stond. Iedereen in de buurt kende die wat sjofele vrouw die eruit zag als een zwerfster, maar niemand wist wie zij was. Ik dacht aanvankelijk dat het de moeder van Bennett was die daar logeerde.”

Contact
Pas toen Hytner (59) beroepshalve met de vooral om zijn toneelstukken in eigen land gerenommeerde Bennett in contact kwam kreeg hij het verhaal te horen. Hoe de onwelriekende vrouw op een dag haar busje voor zijn oprit parkeerde en niet van plan was om weg te gaan. Vijftien jaar duurde het merkwaardige contact tussen de twee. Bennett schreef een kort verhaal over zijn ervaringen, dat later uitmondde in een toneelstuk.

Hytner: ,,Het fascinerende aan deze vrouw, die bekend stond als Miss Shepherd, is dat zij zich van niets en niemand iets aantrok. Zij leefde haar leven volgens haar eigen regels. Zij was onvermurwbaar, vandaar dat Bennett haar niet kon verwijderen. Zij werd een deel van het straatbeeld.” Met haar barse optreden wond zij de goedmoedige schrijver om haar vinger. Vandaar dat hij het niet over zijn hart verkreeg om haar de laan uit te sturen. Hytner: ,,Zij manipuleerde Alan tot en met. Zij schreef met de hand allerlei politieke pamfletten die zij op straat uitdeelde. Zij kreeg Alan zo ver om dat voor haar uit te tikken. Moet je nagaan: één van de begaafdste schrijvers van Engeland liet zich voor haar karretje spannen.”

Humor
De echte miss Mary Shepherd was niet bepaald een vrouw die gezegend was met een gevoel voor humor, zo bleek uit de geschriften van Bennett. Om die reden wilde Hytner in zijn film per se werken met Maggie Smith die door haar rol in de serie Downton Abbey wel enige ervaring had met het spelen van een bitse vrouw. ,,De echte miss Shepherd was geen echt leuk mens, zo is mij verteld,” licht Hytner toe. ,,Daarom was de rol van Maggie Smith zo belangrijk. Als geen ander kan zij een personage spelen dat er geen idee van heeft hoe geestig zij in wezen is. Bovendien kan zij ook de tragische kant van miss Shepherd benadrukken. Want eigenlijk spreken we over iemand met een verspild leven.”

Pas na de dood van Miss Shepherd begon Bennett zich in het leven van zijn ongewilde buurvrouw te verdiepen. Hij ontdekte dat zij een vermaard pianiste was die voor de Tweede Wereldoorlog in Parijs studeerde met onder meer de vermaarde pianist Alfred Cortot. Hytner: ,,Dat betekent op zijn minst dat zij heel talentvol moet zijn geweest, want Cortot had niet de reputatie dat hij iedereen accepteerde als leerling.”

In de war
Het leven van Mary Shepherd nam een verkeerde wending toen zij geestelijk in de war raakte, door haar broer in een instituut werd opgesloten. Na haar ontsnapping veroorzaakte zij met haar bus een ongeluk met een motorrijder, wat zij zich haar hele leven kwalijk nam. Zij dook daarna onder in haar busje, bang dat iemand haar ware identiteit zou ontdekken. Hytner: ,,De tragiek van miss Shepherd is dat zij met haar foeilelijke bus geparkeerd stond in een wijk waar veel welgestelde liberale types wonen. En behalve Alan wilde niemand zich om haar bekommeren. Maar gezien haar opvliegende natuur was dat wel enigszins begrijpelijk.”

Gegevens

Datum:
vrijdag 15 juli
Tijd:
21:50 - 23:55
Kosten:
Gratis

Locatie

Horecaplein Geldrop
Heuvel 7
Geldrop, 5664 HK Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail:
info@filmhuishofdael.nl