Dit is

Laden films

« Alle films

A Bridge Too Far – ZABF 3

vrijdag 16 augustus / 21:00 - 23:00

Op 19 september a.s. is het 75 jaar geleden dat Geldrop werd bevrijd!

Omdat het op een maand na, 75 jaar geleden is dat Geldrop werd bevrijd van de bezetting door nazi-Duitsland kwamen wij, in samenwerking met
Comité “Geldrop 75 jaar bevrijd”,
om een voor de hand liggende reden op de keuze van deze film:

A Bridge too Far  (Een Brug te Ver)
Twee dagen voordat Geldrop werd bevrijd startte de operatie Market Garden, een gewaagd en ambitieus plan om alle bruggen van Brabant tot aan Arnhem in te nemen en zo een snelle corridor naar het Ruhrgebied te kunnen maken. Een deel van de troepen die onze omgeving bevrijdde werd ingezet om alle tussenliggende bruggen in te nemen, terwijl een grote luchtlanding in Gelderland plaats vond. Zoals de Duitsers Europa onder de laars liepen, met een “Blitzkrieg” hoopten de geallieerden door te stoten naar Arnhem. Maar de smalle Nederlandse wegen maakten een snelle troepenverplaatsing onmogelijk. Eigenlijk zat nagenoeg alles tegen, zo bleken de Duitsers nabij Arnhem meer tanks en pantservoertuigen te hebben dan verwacht, de licht bewapende parachutisten waren geen partij. Uiteindelijk bleek de laatste brug, die bij Arnhem, “een brug te ver”.
Ook al is de film gemaakt in 1977, hij is nog steeds zeer de moeite waard om te zien en goed voor ons historisch besef over wat voor offers er gebracht zijn om onze, zo gekoesterde vrijheid, terug te geven!
Het zal voor menigeen heel bijzonder zijn deze film (nog eens) te zien, in de open lucht!

Verenigde Staten & Verenigd Koninkrijk
Duur: 175 min!
Regie: Richard Attenborough
Met: Dirk Bogarde, Sean Connery, Anthony Hopkins, Gene Hackman, Robert Redfort, Michael Caine e.v.a
Locatie: Het plein voor Centrum Hofdael, bij de schoorsteen (meer info hieronder)
Aanvang: Zonsondergang

De film een A Bridge Too Far was een zeer kostbare productie met een bijna ongeëvenaard aantal filmsterren. De investeerders wilden dat dit verhaal heel duidelijk werd neergezet en grote belangstelling zou krijgen.

Door dit snelle oprukken vanuit België werden ook in Geldrop de Duitse troepen snel verdreven en profiteerde Geldrop mee van dit heldhaftig offensief.

* De film is gratis toegankelijk; al gaan we wel met de pet rond waarin je je waardering voor de film en dit initiatief kunt laten blijken.
* Wij zetten enkele stoelen klaar, maar breng liever je eigen stoel mee, dan heb je zeker een fijne zitplaats!
* Bij de schoorsteen wordt een buitenbar ingericht.

Gegevens

Datum:
vrijdag 16 augustus
Tijd:
21:00 - 23:00
Website:
https://www.filmhuishofdael.nl/

Locatie

Plein Hofdael
de Bleek
Geldrop, Nederland

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail:
info@filmhuishofdael.nl