Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bankier van het Verzet

vrijdag 7 december / 20:30 - 22:30

Gratis

RSVP

Tickets are not available as this evenement has passed.

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”3_4″][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″]

Nederland / België
Duur: 123 minuten
Entree: € 6,00
Regie: Joram Lürsen
Met: Barry Atsma, Jacob Derwig en Pierre Bokma

Als bankier Walraven van Hall in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall, bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is plegen de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse bank uit gesluisd.

Recensie FilmtotaalHet verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, het blijft een dankbaar onderwerp voor Nederlandse films. Van De Overval tot De Aanslag tot Soldaat van Oranje en Zwartboek. Fictieve helden, echt bestaande verzetsstrijders, ooggetuigen, collaborateurs, we zagen ze allemaal op het witte doek voorbijkomen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Nu volgt daarop Bankier van het Verzet, gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van Walraven ‘Wally’ van Hall, de bankier die het Nederlandse verzet tegen de NSB en de nazi’s financierde.

Van sloomheid kan de film niet beticht worden. Integendeel, de opbouw van de ondergrondse bank voor het verzet door Wally en zijn broer Gijs gaat zo snel dat het allemaal erg makkelijk lijkt. De obstakels die overwonnen moeten worden, lijken hobbeltjes. De tragische zelfmoord van een Joods gezin zet de boel in gang.

Bankier van het Verzet wordt echt spannend zodra Wally en Gijs de bank hebben opgezet. Het verzet groeit, dus is er meer geld nodig. Waar gaan ze dat vandaan halen? Ondertussen wordt het de NSB en de nazi’s steeds duidelijker dat er een ondergrondse bank het verzet financiert. De jacht op de leider van deze bank wordt geopend, waarvan de schuilnaam steeds vaker opgevangen wordt. De NSB vraagt de nazi’s om hulp vanwege hun ‘effectievere methodes’ en geeft ze daarmee vrij spel in Amsterdam en omgeving. De pretentie van autonomie onder de Duitsers wordt zo opgegeven.

De vluchtige filmstijl en montage zijn zeer effectief tijdens het hoogtepunt van de film: een vorm van bankroof waarbij promesses uit de Nederlandse Bank omgewisseld moeten worden voor vervalsingen. Zo kunnen tientallen miljoenen guldens vrijgemaakt worden voor het verzet, dat anders misschien uit elkaar zou vallen in het voorjaar van 1945. De operatie is in wezen vrij simpel en draait vooral om een beslissing van één oude man, maar uit zijn twijfel wordt maximale spanning gehaald.

Niet iedereen zal bekend zijn met de belevenissen van Walraven van Hall, maar daar wordt kennelijk wel van uit gegaan. Zijn hele verhaal wordt verteld via een raamvertelling na de oorlog. De film opent en sluit ermee. Aan het einde wordt benadrukt hoe Van Halls verhaal te onbekend is en dat hij te weinig erkenning heeft gekregen voor zijn belangrijke bijdrage aan het verzet.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Gegevens

Datum:
vrijdag 7 december
Tijd:
20:30 - 22:30
Kosten:
Gratis

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail:
info@filmhuishofdael.nl