Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bon Dieu! – 30 oktober

vrijdag 30 oktober / 20:00 - 21:45

€6

Frankrijk
Komedie
97 minuten, vanaf 6 jaar

geregisseerd door Philippe de Chauveron
met Christian Clavier, Chantal Lauby en Ary Abittan

Claude en Marie Verneuil zijn afkomstig van katholieke ouders uit de grote provinciale bourgeoisie en nogal conservatief. Maar ze zijn altijd ruimdenkend geweest. Het was echter even slikken toen hun eerste dochter trouwde met een moslim, hun tweede met een Jood en de derde met een Chinees. Hun hoop dat hun laatste dochter toch voor de kerk trouwt wordt aangewakkerd wanneer ze vernemen dat ze een brave katholieke jongen heeft ontmoet.

Recensie Filmtotaal:

De Franse komedie Bon Dieu! is in eigen land de grootste bioscoophit sinds Intouchables. Bijna tien miljoen bezoekers trok de film, waarmee het een van de grootste hits van eigen bodem ooit is. 

Bon Dieu! mikt duidelijk op een zo groot mogelijk publiek. Films waarin vooroordelen tussen verschillende bevolkingsgroepen worden doorbroken, hebben het immers de afgelopen jaren uitstekend gedaan in Frankrijk. In Intouchables ontstond een hechte vriendschap tussen een rijke invalide man en een bijdehante straatjongen, en in Bienvenue Chez les Ch’tis -d e succesvolste Franse film aller tijden – kwam een nette vent in een Noord-Frans arbeidersdorpje terecht, waar hij vervolgens steeds meer het volkse leven ging waarderen. Het zijn films die sterk contrasterende mensen bij elkaar zetten, komische verwikkelingen daaruit halen en vervolgens afsluiten met de verbroederende boodschap dat je met openheid en tolerantie het verst komt.

Bon Dieu! is daarin niet anders. De film gaat over een welgesteld echtpaar met een katholieke moraal, dat het eigenlijk maar niets vindt dat hun dochters zijn getrouwd met mannen van een andere afkomst. Vader Claude probeert zich zo veel mogelijk te gedragen als de moderne, tolerante man, maar het wordt hem niet gemakkelijk gemaakt met schoonzoons uit Israël, Marokko en China. Wanneer dochter nummer vier thuiskomt met een Afrikaan, lijkt de maat vol. Zeker als blijkt dat de ouders van de nieuwe aanwinst ook de makkelijkste niet zijn.

De Franse succesformule is hier in de vorm van gewaardeerde films als Guess Who’s Coming to Dinner en Meet the Parents gegoten. Verbazend is het dus niet dat de film zo aansloeg. En het mag gezegd worden: Bon Dieu! is inderdaad een prettige, toegankelijke film, waar niemand zich een buil aan kan vallen.

Het is allemaal veilig en braaf uitgevoerd. Regisseur Philippe de Chauveron heeft zo veel mogelijk geloven en etniciteiten samengevoegd om grappen mee te maken, maar gaat niet verder dan dat er met kerst drie kalkoenen op tafel staan: een koosjer, een halal en een met een Chinese saus eroverheen.

Het scenario van Bon Dieu! volgt een compleet voorspelbare verhaallijn maar is zeker geen vervelende zit. Met een lekker vlot tempo en een leuke cast (Christian Clavier laat als vader Claude zijn komisch talent weer zien) zit je al snel goed bij dit soort films.

Gegevens

Datum:
vrijdag 30 oktober
Tijd:
20:00 - 21:45
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail:
info@filmhuishofdael.nl