Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Darkest Hour – 28 september

vrijdag 28 september / 20:30 - 22:30

€6

Verenigd Koninkrijk
Oorlog / Biografie
114 minuten

geregisseerd door Joe Wright
met Gary Oldman, Kristin Scott Thomas en Lily James

‘Darkest Hour’ werpt een blik op het leven van Winston Churchill. Binnen enkele dagen dat hij de premier van Groot-Brittannië is geworden, staat hij voor een lastige opgave: een vredesverdrag afsluiten met Nazi-Duitsland of vechten voor de idealen en vrijheid van een natie. Wanneer de Duitsers bezig zijn West-Europa te bezetten, doet Churchill, ondanks weerstand van zijn eigen partij, een poging de loop van de wereldgeschiedenis te veranderen.

Recensie Filmtotaal: Winston Churchill is uiterst populair: Brian Cox, John Lithgow, Andy Nyman, Timothy Spall, Brendan Gleeson, David Ryall, Michael Gambon … de lijst is eindeloos. Dan is daar eindelijk Gary Oldman, de man die volgens velen een Oscar verdient, maar het moet doen met een enkele nominatie uit 2012. In de lange rij van Churchill-imitators is hij eigenlijk gediskwalificeerd dankzij zijn postuur, iets wat enkel Kazuhiro Tsuji (denk Joseph Gordon Levitt in Looper) kan corrigeren met een onzichtbare maar dikke laag make-up. Het is een klein wonder dat Gary Oldman onder al dat gezichtbedekkende materiaal nog acteerwerk kan verrichten. Toch lijkt het hem op de een of andere manier te helpen.

Oldman moet namelijk creatief zijn met zijn stemwerk en lichaamstaal om Churchill tot leven te brengen en dat werkt verrassend goed. Hij mompelt, lispelt, twijfelt en sjokt zodanig dat de acteur achter de onbehouwen politicus lastig te ontwaren is. Enkel wanneer Oldman zijn stem verheft voor wat bombastische oneliners is daar plots een golf van herkenning. Gelukkig houdt regisseur Joe Wright zich in en legt hij de nadruk op de meer subtiele momenten, waarin Oldman ook genoeg excentriciteit, onrust en humor kan tentoonspreiden. Het zijn niet per se de grootse speeches of de confrontaties in oorlogskamers die Churchill verkopen als persoon, eerder zijn koddige gedrag naast zijn typiste en de ongemakkelijke gesprekken met de koning (met uitstekend werk van Ben Mendelsohn).

Gary Oldmans toneelspel is goed gebalanceerd. Schijnbaar had Churchill er een handje van zo af en toe van de aardbol te verdwijnen. Hier injecteert men plots wat fictie rondom echte gebeurtenissen, waarbij Churchill op zoek gaat naar andermans mening, om een bepaald punt te kunnen maken. Het resulteert in een sentimentele scène die zodanig overdreven lijkt, dat het haast een Amerikaanse bedoening wordt qua zoet filmsfeertje. Voor sommige filmkijkers vliegt de geloofwaardigheid hier het raam uit, maar de scène bestaat om een belangrijke reden. Darkest Hour vertelt niet het levensverhaal van Winston Churchill of de exacte gebeurtenissen rondom Duinkerke, het draait volledig om Churchills’ dilemma; zijn twijfel en de keuze die niemand anders wil maken als het gaat om de toekomst van Engeland. De controversiële climax werkt in deze context, het geeft Churchill zijn beslissende moment, bevestigt het thema van vastberadenheid en geeft Oldman het toneel om iets onverwachts te doen.

De cinematografie consistent indrukwekkend, het make-upwerk evenzo, het montagewerk strak en doet de sterke cast er alles aan om Gary Oldman te ondersteunen. Dit oorlogsdrama laat zich vreemd genoeg best aardig combineren met het recente werk Dunkirk van Christopher Nolan. Ironisch genoeg is het spectaculaire Dunkirk dan de realistische documentaire, en het kleinschalige Darkest Hour juist de sentimentele kant van het verhaal.

Gegevens

Datum:
vrijdag 28 september
Tijd:
20:30 - 22:30
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps