Laden films

« Alle films

  • Dit event is voorbij.

Doof Kind – 20 april

vrijdag 20 april / 20:30 - 22:00

€6

Nederland
Documentaire
71 minuten

geregisseerd door Alex de Ronde

Doof Kind schetst een ontroerend portret van de aanstekelijke dove Tobias die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. Door het gebruik van familiefilmpjes zien we hoe Tobias opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer, Joachim. Samen blikken ze terug op hun jeugd. Communicatie met de horende wereld is moeizaam, maar Tobias’ verblijf op Gallaudet University in Washington D.C. – de enige dovenuniversiteit ter wereld – voelt paradijselijk aan. De film laat zien hoe een handicap zomaar in een rijke cultuur kan veranderen en andersom. Tobias weet die twee werelden slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen. De onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt gelegenheid tot het aan de orde stellen van allerhande vragen, die variëren van de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de overige gezinsleden tot aan de soms absurde gevolgen van een gehandicaptenstatus.

Doof Kind is de winnaar van de publieksprijs IDFA 2017.

De Telegraaf ****
“Ontroerend lesje volwaardigheid”

NRC ****
“Documentaire laat zien dat doofheid geen handicap is”

Trouw ****
“’Doof Kind’ is een intieme, ontroerende én geestige documentaire”

VPRO Gids ****
“een innemend portret van een levenslustige, wereldwijze jongeman die zich thuis voelt in de dovencultuur”

Recensie Volkskrant: Doof kind is een inzichtelijk en aangrijpend verhaal over doof zijn als identiteit. De doof geboren zoon van filmmaker De Ronde is een innemende rasverteller.

Of doof zijn een handicap is, kun je je afvragen. Althans: dat kan heel goed na het zien van Doof kind, de nuchtere documentaire die Alex de Ronde maakte over zijn doof geboren zoon Tobias. Die zoon lijkt uitzonderlijk geschikt voor een niet-horend bestaan, want hij is gezegend met een elastische mimiek en een olijk gezicht. Ook voor wie de doventaal niet beheerst, valt er van alles op te maken uit de innemend gebarende en grimassende Tobias, die lesgeeft in gebarentaal. Een doofgeboren rasverteller, zo wordt al duidelijk in de openingsscène waarin Tobias memoreert hoe een christen in de tram hem ooit trachtte te bekeren en genezen: gevouwen handen, omhoog kijken – dit is voor iedereen te begrijpen.

Het op het Idfa met de publieksprijs bekroonde Doof kind snijdt heden en verleden door elkaar, met behulp van homevideo’s van het gezin: de met logopedie en klanken worstelende Tobias, zijn horende broertje Joachim. Ook ligt er groot leed in dat verleden. Mama had beestjes in haar borst, gebaart een nog kleine Tobias. Verpletterend natuurlijk, zo’n opname. Bijna te intiem. En toch ook functioneel: niks blijkt onzegbaar in gebarentaal.

Debuterend regisseur De Ronde, als directeur van het Amsterdamse filmtheater Het Ketelhuis een bekende in de Nederlandse filmwereld, volgde en interviewde zijn zoon op allerlei momenten in het nu. ‘Zijn jullie een beetje gelukkig?’, klinkt het op Bromet-toon, als Tobias aanschuift met zijn dove vriendin. Humor zit ‘m in de antropologische blik: de goedmoedige dovencampingbeheerder die opmerkt dat ‘ze’ ‘s nachts uitbundig worden.

DOOF ZIJN ALS IDENTITEIT

Tobias beschouwt het doof zijn als (bedreigde) identiteit. Dat is de boodschap van de documentaire, die wordt geïllustreerd met een bezoek aan ‘s werelds enige dovenuniversiteit, in Washington, waar Tobias studeerde en waar zelfs de agenten op de campus doof zijn. Het liefst zou Tobias later ook dove kinderen krijgen. Dat die kinderen tegenwoordig vaker uitgerust worden met verbeterde gehoorapparaatjes vindt hij niks: zo gaat de gebarentaal en dovencultuur teloor.

Als film had Doof kind kunnen profiteren als het drama zich ook iets meer in het nu afspeelde: een hobbel of veelbewogen moment. Misschien had De Ronde daartoe wat langer moeten doorbrengen op die dovencampus, nog wat dieper tasten in dat nu zo harmonieuze leven van zijn zoon.

Tegelijk zijn De Ronde en zijn zoon Tobias handig genoeg om zo’n eventueel gebrek te ondervangen, ook met relativerende humor: zie de scène waarin Tobias zich afvraagt of de film over zijn leven wel interessant genoeg wordt. Het antwoord is ja. Doof kind is een inzichtelijk en op momenten aangrijpend portret.

LEES HET INTERVIEW MET DE MAKERS VAN DOOF KIND

De makers van de film Doof kind willen laten zien dat doof zijn geen handicap is
Doven zijn niet zielig, willen filmmaker Alex de Ronde en zijn zoon Tobias met Doof kind tonen. En doofheid is al helemaal geen handicap die gerepareerd moet worden.

Gegevens

Datum:
vrijdag 20 april
Tijd:
20:30 - 22:00
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail
info@filmhuishofdael.nl