Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Er ist wieder da – 16 september

vrijdag 16 september / 20:30 - 22:30

€6

Duitsland
Komedie
116 minuten

geregisseerd door David Wnendt
met Michael Kessler, Oliver Masucci en Stephan Grossmann.
Wat als Hitler vandaag weer op zou duiken? De meest besproken film van het jaar is een
bizarre komedie waarin het ondenkbare gebeurt. De Führer is terug. Zeventig jaar na zijn
vermeende dood wordt Adolf Hitler wakker naast zijn voormalige bunker, nu ergens in een
Berlijnse woonwijk. De oorlog is voorbij, zijn partij is verdwenen en zijn geliefde Eva is er
niet om hem gerust te stellen. De Duitse samenleving is zo multicultureel dat hij niets herkent.
Maar verrassend genoeg begint Hitler een nieuwe carrière op TV en internet omdat hij als
briljante komediant wordt gezien. Ook al is hij wel degelijk de echte en is er niets veranderd
aan zijn ideeën…
Er Ist Wieder Da is gebaseerd op de bestseller van Timur Vermes die in meer dan 40 landen
uitkwam en maanden op nummer 1 stond in de lijsten van o.a. Der Spiegel en The Times.

Recensie Volkskrant: Regisseur David Wnendt houdt zijn publiek listig in zijn greep. De levensechte Führer oogt eerst clownesk, maar wordt gaandeweg onaangenaam.

Ere wie ere toekomt. Al in 2000 paradeerde tv-maker Robbie Muntz verkleed als Adolf Hitler door de straten van Wenen, in een item voor het VPRO-programma Waskracht! Een satirisch commentaar op de verkiezingstriomf van de rechtse populist Jörg Haider, dat echter geheel verkeerd viel: tv-critici en omroepbobo’s buitelden over elkaar in hun afkeer.

En nu, vijftien jaar later, paradeert Hitler dus door de straten van Berlijn, als onderdeel van de Duitse hitkomedie Er ist wieder da. Inmiddels zagen ruim twee miljoen Duitsers de verfilming van Timur Vermes’ bestseller. Daarin wordt de Führer bij toverslag naar het nu getransporteerd, rechtstreeks uit het einde van WOII. Hij ontwaakt in een onopvallend plantsoen in Berlin-Mitte. Precies de plek waar ooit de Führerbunker stond.

Eenmaal bekomen van zijn tijdreis, verbaast Hitler zich over de moderniteit. Wat doen al die Ottomanen in zijn stad? Waarom groet men hem niet meer? En waarom zijn al die nieuwe politici zo lachwekkend slecht?

Mensen zien hem als Hitler-imitator, een verdomd goeie zelfs. Eenmaal op sleeptouw genomen door een tv-producent, groeit de Führer vlot uit tot mediahit. Regisseur David Wnendt voegt een cruciaal element toe aan Vermes’ roman: hij laat Hitler ook los in de realiteit, tussen echte en documentair gefilmde Duitsers. Hij lokt reacties uit door bijvoorbeeld een Turkse wasserette binnen te gaan of vanaf een balkon te zwaaien naar een troep voorbij marcherende rechts-radicalen, die verbaasd opkijken. Sommige omstanders worden boos, anderen spuien hun onvrede over hedendaags Duitsland, dat vol zit met ‘buitenlanders’.

Er ist wieder da is deels een kluchtige en wat onbeholpen komedie, bevolkt door eendimensionale personages. Tegelijk speelt hoofdrolspeler Masucci – voorzien van dé snor en dé snerpende stem – zijn Hitler zo realistisch mogelijk. Die levensechte en in de tijd verdwaalde Führer oogt eerst clownesk, maar wordt gaandeweg minder leuk als de man onverstoord kond blijft doen van het nationaal-socialistische gedachtengoed. Wanneer een tv-bons suggereert dat men maar beter geen grappen kan maken over Joden, beaamt Hitler dit: er ís ook niks grappigs aan joden.

Want wat zegt het eigenlijk als passanten graag op de foto gaan met een als Führer verklede malloot? Of als ze Hitler groeten als die voorbijrijdt met cameraploeg? Middels die curieuze, botsende stijlmix houdt de regisseur zijn publiek listig in zijn greep. Wie Er ist wieder da ziet, móét zich verhouden tot Adolf Hitler. Die is niet weg. En hij is ook geen clown.

Gegevens

Datum:
vrijdag 16 september
Tijd:
20:30 - 22:30
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail:
info@filmhuishofdael.nl