Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Eye in the Skye – 11 november

vrijdag 11 november / 20:30 - 22:30

€6

Verenigd Koninkrijk
Drama / Thriller
102 minuten

geregisseerd door Gavin Hood
met Helen Mirren, Aaron Paul en Alan Rickman

Kolonel Catherine Powell (Mirren) staat aan het hoofd van een geheime drone missie om een groep terroristen gevangen te nemen in Nairobi, Kenia. Wanneer ze verneemt dat de groep een zelfmoordaanslag plant, verandert haar doel in het doden van de terroristen. Steve Watts (Paul), de piloot die de drone bestuurt, neemt het schuiladres waar de terroristen verblijven in het vizier, net op het moment dat een 9-jarig meisje zich in de ‘kill zone’ begeeft. Powell zal nu met advocaten en politici moeten bepalen of de actie doorgaat of niet.

Recensie Volkskrant:

Het uiterst strak gemonteerde Eye in the Sky is zo opwindend als een oorlogsverhaal op afstand maar kan zijn. In dit hectische geheel is de cast goed op dreef, en dan met name Helen Mirren en Alan Rickman.

Bommen, bureaucratie en broden, zo zou de slagzin voor Eye in the Sky kunnen luiden. De film concentreert zich op een internationale, op afstand gecoördineerde militaire operatie, die een stel zelfmoordterroristen moet uitschakelen, voordat ze hun schuilplaats in Nairobi verlaten met stevig bepakte bomgordels.

De enige agent ter plaatse (Barkhad Abdi) stuurt kunstig vermomde minicamera’s door het terroristenhol, terwijl dronepiloot Watts (Aaron Paul) vanuit zijn trailer in Nevada de drone boven Nairobi bedient; misschien zal hij uiteindelijk een raket moeten afvuren. In een legerbasis aan de andere kant van de oceaan wordt het commando gevoerd door de Britse kolonel Powell (Helen Mirren), die zelf per telefoon en mail instructies krijgt van luitenant-generaal Benson (Alan Rickman) en diens regeringsdelegatie.

Hoe fragiel dit hiërarchische bouwsel is, blijkt wanneer Watts met zijn drone een kind ziet, dat vlakbij het doelwit haar broden gaat verkopen. Een raketaanval zou haar hoogstwaarschijnlijk het leven kosten. Watts weigert daarom de raket te lanceren en zet zo de ethische implicaties van de actie op scherp: valt het sparen van één leven te rijmen met de eventuele gevolgen van een zelfmoordaanslag? Wat als de bij de operatie betrokken gezagvoerders naar elkaar beginnen te wijzen, terwijl de tijd dringt?

Het uiterst strak gemonteerde, grotendeels in realtime spelende en actuele Eye in the Sky schakelt in hoog tempo tussen de locaties en is zo opwindend als een oorlogsverhaal-op-afstand kan zijn. De alsmaar uitgestelde druk op de knop maakt het geheel zo gekmakend spannend, dat je soms alleen al daarom wenst dat er niet meer gepraat maar geschoten wordt.

Gelukkig pingpongen scenarist Guy Hibbert en regisseur Gavin Hood (Tsotsi, Rendition) de dilemma’s van de personages ook naar de toeschouwer. ‘Ik hoop dat het niet in uw oordeel meeweegt dat dit een lief klein meisje is’, zegt Benson, wanneer hij en zijn regeringsdelegatie het meisje achter haar broden zien zitten. Op dat moment lijkt hij het publiek direct aan te spreken: wat zou U doen?

In dit hectische geheel is de cast goed op dreef, en dan met name Mirren en de in januari overleden Rickman. Rickman, in zijn op een na laatste rol, speelt Benson mooi flegmatisch; Mirren geeft haar kolonel iets bits, zonder dat het overdreven wordt. Zij houden de film in het gareel, ook wanneer de thrillersfeer een beetje omslaat in satire. De ene minister die met diarree op de wc zit als hij wordt gebeld, de andere die net aan het tafeltennissen is in Peking…

Gegevens

Datum:
vrijdag 11 november
Tijd:
20:30 - 22:30
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail:
info@filmhuishofdael.nl