
- Dit event is voorbij.
Girl
vrijdag 1 maart / 20:30 - 22:15
Gratis
[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.19.11″]
Herkomst: Belgie
Regie: Lukas Dhont
Met: Victor Polster (Lara), Arieh Worthaler (Mathias), Oliver Bodart (Milo), Tijmen Govaerts (Lewis)
Speelduur: 109 minuten
Entree: € 6,00 (alleen contant)
Aanvang: 20:30 uur
Geen tiener weet de puberteit te doorstaan zonder ooit een keer onzeker te zijn geweest over zijn of haar uiterlijk. Niet zo gek, met al die plotselinge metamorfoses die je lichaam opeens begint te vertonen. Van jeugdpuistjes tot haargroei op vreemde plekken of een plotselinge baard in de keel, we hebben het allemaal meegemaakt. Veel kinderen zien die periode met twijfel tegemoet, maar de vijftienjarige Lara kan niet wachten op de verandering. Haar lichaam is een gevangenis die haar ervan weerhoudt te kunnen zijn wie ze wil zijn.
Dit is het verhaal van Lara, een 15-jarig transgender meisje geboren in het lichaam van een jongen, klaar om alles te riskeren om haar droom na te streven; ballerina te worden. Ze werd geboren in een mannelijk lichaam, maar ze besloot voor zichzelf dat ze graag als meisje wilde leven. Lara’s leven wordt gedomineerd door het innemen van hormoonblokkers en vooral ook wachten: wachten op vrouwelijke hormoontherapie en chirurgie die uiteindelijk haar geslacht zal afstemmen op haar vrouwelijke identiteit.
[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.19.11″ text_font=”|200|||||||”]
DeMorgen: “Girl laat je hoofd en hart pirouettes draaien tot je ervan duizelt.”
– Film Festival te Gent opent met haast onmogelijk volmaakt debuut van Lukas Dhont –
Deze bijzondere film met en zeer gevoelig onderwerp verdient voorts nog deze toevoeging:
Er zijn filmmakers die er jaren over doen om hun eigen stem te vinden. En er zijn jonge snaken die meteen perfect weten wat ze willen vertellen, en hoe. Lukas Dhont is zo iemand. Girl is spectaculair in zijn eenvoud en precisie. Klein van opzet, maar enorm van impact: de kans dat deze film uw blik op transgenderpersonen voorgoed zal veranderen, is groot. De kans dat hij u tot in het diepste van uw ziel zal raken, reusachtig. Die onwaarschijnlijke prijzenregen in Cannes – de film won er vier prijzen, waaronder de prestigieuze Caméra d’Or, voor het beste debuut van het hele festival – kwam dus niet zomaar uit de lucht gevallen.
Diepgravende karakterstudie
De pitch kent u vermoedelijk al: de 15-jarige Lara is geboren in het lichaam van een jongen, maar heeft zich altijd een meisje gevoeld. Ongedurig maar zonder enige vorm van twijfel telt ze af naar haar geslachtsoperatie. Maar Girl gaat over veel meer dan dat. Het is ook een diepgravende karakterstudie van een puber, en wel eentje met verdomd veel ambitie: Lara wil het tot professionele ballerina schoppen. En zoals dat gaat bij pubers, wil ze het allemaal te gelijk, en veel te snel.
Haar ambitie weerklinkt in de prachtige muziek van de Franse componist Valentin Hadjadj – nog zo’n jong supertalent, Girl is nog maar de tweede langspeelfilm die hij van een score voorziet. Terwijl Lara zichzelf steeds meer tot het uiterste drijft, reiken de ijle strijkers hoger en hoger, richting het sublieme. Totdat de val onvermijdelijk wordt.
Poedelnaakt maar niet ongegrond
Lara (breekbaar én krachtig vertolkt door een verbluffende Victor Polster) verschijnt regelmatig poedelnaakt in beeld. Daar is niets sensationeels aan – integendeel: haar lichaam is het strijdtoneel van de film. Dat illustreren ook de zware danssessies in de balletschool: ze maken de fysieke strijd die Lara met haar eigen lichaam uitvecht zichtbaar – voelbaar zelfs.
Dhont toont zich daarmee een echte filmregisseur, die alle mogelijke middelen van de zevende kunst aangrijpt om ons in de huid van zijn personage te duwen. Samen met Lara draaien we pirouettes tot we er, lichamelijk en emotioneel, van duizelen.
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]