Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Im Labyrinth des Schweigens – 22 januari

vrijdag 22 januari / 20:00 - 22:00

€6

Duitsland
Drama
124 minuten, vanaf 12 jaar

geregisseerd door Giulio Ricciarelli
met Alexander Fehling, André Szymanski en Gert Voss

Duitsland aan het einde van de jaren vijftig. De economie kent hoge toppen, de mensen hebben opnieuw een goed gevoel en de gebeurtenissen van minder dan twintig jaar eerder verdwijnen langzaam maar zeker naar de achtergrond. Maar op een dag moet journalist Thomas Gnielka in Frankfurt voor de rechtbank verschijnen. In verband met een voormalig kampbewaarder van Auschwitz die als leraar schijnt te werken.

Recensie Filmtotaal:

In het (West-)Duitsland van de late jaren vijftig van de vorige eeuw lijkt de bevolking nauwelijks doordrongen te zijn van de ware impact van de gruwelen van het naziregime. De stelselmatige uitroeiing van de Joodse bevolking door Adolf Hitler en de beruchte reputatie van Auschwitz zijn bij velen zelfs onbekend. Het zwartste hoofdstuk uit de moderne Duitse geschiedenis is simpelweg verdrongen, gewist uit het collectieve geheugen. De Neurenbergse processen lagen alweer een decennium in het verleden, waarbij de voornaamste oorlogsmisdadigers vervolgd en geëxecuteerd werden. Duitsland moest door en had geen tijd om terug te kijken. Dat er nog heel wat foute types rondliepen kwam onder de aandacht van de Frankfurter Johann Radmann. De jonge, ambitieuze officier van justitie beet zich vast in de zaak, vastbesloten om de schoften verantwoordelijk voor de uitvoering van de Holocaust achter de tralies te krijgen.

De naïviteit waarmee veel Duitsers rondliepen, is welhaast onmogelijk voor te stellen. Onze oosterburen waren bezig met de heropbouw en wilden de geschiedenis zo snel mogelijk overschrijven. Het voelt aan als een poging van regisseur Giulio Ricciarelli om de missie van Radmann extra kracht bij te zetten. Met de kennis van nu lijkt de al dan niet bewuste onwetendheid van de Duitsers volkomen onrealistisch, een gevoel dat wordt versterkt door Ricciarelli’s ijle invulling en duiding. Bovendien was massacommunicatie nog niet zo prominent van invloed als nu het geval is. De volle omvang van de Jodenvervolging was nog niet volledig in kaart gebracht. Het is echter wel het journaille dat Radmann op het spoor brengt van de nazi’s die te midden van de ‘normale’ Duitsers opereerden als bakker of onderwijzer. Radmann loopt aanvankelijk aan tegen een muur van tegenwerking, tot zijn hoogste baas groen licht geeft voor de vervolgingsactie. Het spreekt voor zich dat de aanklager zich op glad ijs begeeft en niet alleen zijn loopbaan, maar ook zijn persoonlijke leven in de waagschaal stelt.

De inspanningen van de overigens fictieve Radmann leidden uiteindelijk tot het tweede Auschwitz-proces. Ricciarelli probeert de moralistische en persoonlijke kant van Radmanns missie af te wisselen met heroïek en avontuur, waardoor Im Labyrinth Des Schweigens soms aandoet als een spannend jongensboek en niet zou misstaan als Hollywoodfilm. Dit gaat gepaard met de geijkte verhaalboog van tegenslagen, bijna opgeven en toch weer doorgaan. Im Labyrinth Des Schweigens houdt het midden tussen geschiedenisles, spannend avontuur en persoonlijke kruistocht dat een hoger doel dient. Als historisch document valt er een boel op af te dingen, al blijft het een relevant verhaal om ook nieuwe generaties te vertellen.

Gegevens

Datum:
vrijdag 22 januari
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail:
info@filmhuishofdael.nl