Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Klanken van Oorsprong – 26 oktober

vrijdag 26 oktober / 20:30 - 22:30

€6

Nederland
Documentaire / Muziek
112 minuten

geregisseerd door Hetty Naaijkens-Retel Helmrich
met Riem de Wolff, Liesbeth List en Anneke Grönloh

Het verhaal van diverse artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond, die tussen 1945 en 1962 samen met meer dan 350.000 andere Indische Nederlanders gedwongen terug moesten naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland. Eenmaal in Nederland kregen Nederlands Indische bands als ‘The Tielman Brothers’ en ‘The Crazy Rockers’ direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar rock-‘n-rollmuziek. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Klanken van Oorsprong, is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden, de herkomst van de geportretteerden en het zoeken naar hun identiteit.

 

Nathalie’s Indonesische Keuken uit Geldrop trakteert deze avond op een lekker Indonesisch hapje.

Na de documentaire is er in de foyer live muziek door de MELATI SINGERS

Recensie Volkskrant: Klanken van oorsprong is een eigentijdse documentaire over de Indorock van de jaren 50 (vier sterren). 

Het visuele standaardwerk over de ‘Indorock’ die het stijve Holland in de late jaren vijftig opschudde, was 28 jaar lang de documentaire Rockin’ Ramona (1991), maar Klanken van Oorsprong neemt die rol over.

De makers grepen de laatste kans om de artiesten te laten vertellen, want ze beginnen ons te ontvallen: Riem de Wolff (The Blue Diamonds), Hans Consten (The Eastern Aces) en Anneke Grönloh werkten mee, maar zijn inmiddels overleden.

We zijn sinds Rockin’ Ramona anders gaan denken over Nederlands-Indië. De historische achtergrond wordt in Klanken van oorsprong eigentijdser en beter geduid.

Indorock is het verhaal van jongeren die zich in Indonesië Nederlanders voelden (en werden verdreven) maar in Nederland plots als ‘buitenlanders’ golden. Hun rock-’n-roll bracht acceptatie, in elk geval door leeftijdgenoten.

*reserveren is aan te raden om zeker te zijn van een plaats en svp. contant aan de kassa afrekenen

Gegevens

Datum:
vrijdag 26 oktober
Tijd:
20:30 - 22:30
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail:
info@filmhuishofdael.nl