Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

La Tête Haute – 29 januari

vrijdag 29 januari / 20:00 - 22:00

€6

Frankrijk
Drama
120 minuten, vanaf 12 jaar

geregisseerd door Emmanuelle Bercot
met Catherine Deneuve, Benoît Magimel en Sara Forestier

Malony is een jongen die op het slechte pad geraakt en belandt in de criminaliteit. Florence Blaque, een kinderrechter, en een opvoeder doen er alles aan om hem uit zijn benarde toestand te redden. De film volgt de levenswandel van de jongen van zes tot achttien jaar.

Recensie Volkskrant:

Malony is 6 jaar als hij voor het eerst in het kantoor van de kinderrechter terechtkomt, maar hij lijkt jonger. Terwijl het blonde jongetje stilletjes het speelgoed in de kamer inspecteert, vertelt zijn moeder dat hij een ongewenst monster is en krijgt ze een woede-uitbarsting. Ze smijt zijn tas op tafel en stormt zonder het slechts halfverbaasde kereltje naar buiten.

Het hart krimpt ineen bij die eerste scène van La tête haute: hoe moet het in hemelsnaam verder met zo’n jongetje? Wat voor toekomst gaat hij tegemoet? Het zijn precies die vragen die deze film wil beantwoorden. Regisseur Emmanuelle Bercot volgt de probleemjongen tot zijn 17de, terwijl hij zich om de haverklap bij die steeds vermoeidere rechter (Catherine Deneuve) moet melden. Malony kan als 16-jarige volwassen kerels zo bang maken dat ze gaan huilen en gebruikt de capuchon van zijn trui als een soort pantser. Voor hem geldt eigenlijk hetzelfde als voor enge honden: ze zijn vaak banger voor jou dan jij voor hem. Typisch zo’n rotjoch uit de onderklasse dat je vaker ziet in het Franse sociaal-realisme.

In haar regie blijft Bercot altijd dicht bij hem. Dat legt een zware last op de schouders van de debuterende, jonge acteur Rod Paradot, maar hij draagt de film fantastisch. Met schijnbaar gemak tovert hij het ene moment een felle, fonkelende blik tevoorschijn en toont hij het andere snikkend zijn kwetsbaarheid.

Maar het gaat Bercot niet alleen om Malony, misschien wel helemaal niet. Ze kwam op het idee van de film door haar oom, een jeugdwerker die ergens in de provincie jongens als Malony op het rechte pad moest zien te krijgen. La tête haute is een opeenvolging van verprutste kansen, glorende hoop en diepe dalen. Heeft Malony zijn leven net weer op de rit, gooit zijn moeder de boel weer op zijn kop. Zo gaat Malony instantie in en uit, terwijl zijn dossier hoe langer hoe dikker wordt.

Die repetitie is de kracht én de zwakte van de film: je kunt La tête haute niet zien zonder vooral een diep respect te krijgen voor al die mensen die jongens als Malony kansen blijven geven. Zoals Yann, Malony’s begeleider, zelf ex-jeugddelinquent, die ook moet vechten om niet moedeloos te worden; het is een prachtige rol van Benoît Magimel.

Gegevens

Datum:
vrijdag 29 januari
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail:
info@filmhuishofdael.nl