Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Le Tout Nouveau Testament – 15 april

vrijdag 15 april / 20:00 - 22:00

€6

België / Frankrijk / Luxemburg
Komedie / Fantasy
113 minuten, vanaf 12 jaar

geregisseerd door Jaco Van Dormael
met Pili Groyne, Benoît Poelvoorde en Catherine Deneuve

God bestaat echt en hij woont in Brussel. Op aarde is God echter een lafaard, met een bedenkelijke moraal en een hatelijke houding tegenover zijn familie. Zijn dochter Ea verveelt zich te pletter en kan er niet tegen opgesloten te zitten in een kleine flat in het alledaagse Brussel. Tot ze op een dag in opstand komt tegen haar vader. Ze hackt zijn computer en lekt de sterfdata van iedereen op aarde. Nu zal iedereen moeten nadenken over hoe ze hun laatste dagen, maanden of jaren zullen doorbrengen.

Recensie Filmtotaal:

Het geloof is steeds meer aan het wegzakken, maar de algemene kennis dat er een Oud Testament en een Nieuw Testament is, is er nog wel. Dat er nóg een testament is, weet bijna niemand. Althans, als we de makers van de absurdistische Frans-Belgische komedie Le Tout Nouveau Testament mogen geloven. Er is in hun lezing namelijk nog een derde testament. In dit spiksplinternieuw testament is God springlevend en heeft het uiterlijk van tragikomediant Benoît Poelvoorde. Hij woont samen met zijn vrouw in Brussel. Zoon Jezus is in geen velden of wegen meer te bekennen, dochter Ea is tien jaar oud en woont bij haar ouders. Onze Lieve Heer is meegegaan met zijn tijd. Met een tikkeltje ouderwetse computer grijpt hij in op het aardse leven.

Ea is recalcitrant en opstandig. Ze staat al helemaal niet positief tegenover de keuzes van haar vader, een chagrijnige luie man die weinig goeds op lijkt te hebben met zijn aardbewoners. Hij leeft in een smerig appartement en schat zijn vrouw, die de sloof uithangt, niet op waarde. Bovendien verzint God allerlei wetmatigheden waar wij klootjesvolk alleen maar last van hebben. Zoals chronisch in de verkeerde rij bij de kassa staan bijvoorbeeld of een boterham met jam die altijd met de besmeerde kant op de grond valt. Ea is het sadistische gedrag van haar vader zat en kaapt op een onbewaakt moment zijn computer. Ze verspreidt zo de sterfdata van alle aardlingen. Op hun smartphones komen ze te weten wanneer het einde nadert. De vraag is hoe je in het leven komt te staan als je exact weet wanneer je het hoekje omgaat. Ea weet te ontsnappen via een wasmachine, maar wordt op de hielen gezeten door haar eigen vader.

Le Tout Nouveau Testament was de officiële Belgische Oscarinzending en is het geesteskind van filmmaker Jaco van Dormael. Hij schotelt ons een God voor die niet per se het beste met de mensheid voor heeft en wel van een flauw pesterijtje houdt. Het nieuwe testament in de lezing van Van Dormael hangt van absurditeiten en tragiek aan elkaar. Nu had Ea’s broer twaalf apostelen. Jezus’ zus zoekt er nog zes bij, zodat het totaal achttien is net als de spelers van een baseballteam. Het merendeel van Van Dormaels zwarte komedie wordt gewijd aan de zoektocht van Ea naar haar apostelen. Het is een bont gezelschap, zoals een verveelde rijke huisvrouw die verslaafd is aan shoppen en haar man inruilt voor een gorilla uit de dierentuin. Of een seksverslaafde. Aan elk van de apostelen zit eigenlijk wel een steekje los. Ea’s zoektocht is vermakelijk.

Het is onmogelijk om Le Tout Nouveau Testament los te zien van het werk van Jean-Pierre Jeunet en zijn Amélie in het bijzonder. Van Dormaels’ beeldtaal, maar ook zijn spitsvondige observaties, markante personage en het gebruik van Ea’s voice-over doen sterk denken aan de grote doorbraak van Audrey Tautou.

Gegevens

Datum:
vrijdag 15 april
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail:
info@filmhuishofdael.nl