Laden films

« Alle films

  • Dit event is voorbij.

Lukas & Abel – Vleugelbroertjes – 4 maart

zondag 4 maart / 11:00 - 12:30

€5

Oostenrijk
Drama / Avontuur
98 minuten

geregisseerd door Gerardo Olivares en Otmar Penker
met Jean Reno, Tobias Moretti en Manuel Camacho

De jonge wees Lukas woont met zijn door rouw getekende vader in de bergen van Oostenrijk. De man compenseert het verlies van zijn vrouw door zich zeer ruw op te stellen waarbij hij zijn zoon, die indirect verantwoordelijk is voor de dood van zijn moeder, van zich wegduwt. De jongen zelf heeft sinds de dood van zijn moeder geen woord meer gesproken. Wanneer Lukas op een dag een uit het nest gevallen adelaarsjong vindt, besluit hij het groot te brengen.

Recensie Filmtotaal: De relatie tussen mens en dier, of eigenlijk tussen kind en dier, is een dankbaar onderwerp voor het jeugdfilmgenre. Wij hadden onze eigen Kauwboy, de Duitsers zijn dol op paardenmeisjes en de Oostenrijkers proberen het met de eenzame Lukas en zijn majestueuze arend Abel. Filmmakers Gerardo Olivares en Otmar Penker hebben zelfs een heuse ster in de vorm van Jean Reno weten te strikken. Gezien de doelgroep gaat Lukas & Abel: Vleugelbroertjes, origineel getiteld Brothers of the Wind, in ons land echter alleen in een nagesynchroniseerde versie uit. 

Kosten noch moeite lijken gespaard, want het moet gezegd: de beelden van de besneeuwde Alpen zien er spectaculair uit. Het regisseurskoppel is met vliegtuigen en drones de bergtoppen opgeklauterd en overgevlogen om de ontzagwekkende shots op film vast te leggen. De proloog sluit nog het best aan bij de recente trend van natuurdocumentaires waarin een al dan niet geforceerd narratief is verwerkt. De arend die later de naam Abel zal meekrijgen groeit op in een nest in de bergen, maar verliest al snel zijn vader. Zijn door jaloezie gedreven broer dondert Abel zijn nest uit, waardoor hij gevonden wordt door het mensenjongetje Lukas.

Dit project kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis, waarbij al in 2011 begonnen is met het schieten van de natuurbeelden zonder dat er nog maar een letter aan script op papier stond. Zo spontaan als dit klinkt was het overigens niet, want de manipulatie om naar een verhaal toe te werken is duidelijk merkbaar. Toch is het bewonderenswaardig dat de makers zo veel toeren hebben uitgehaald om alles mooi in beeld te brengen.

Lukas heeft jaren geleden zijn moeder verloren in een grote brand. Zijn vader is daardoor een norse, ontoegankelijke man geworden die niet met zijn gevoelens te koop loopt. Lukas wordt geduld, maar daar is dan ook alles wel mee gezegd. De vondst van de kleine arend is dan ook letterlijk een geschenk uit de hemel, maar Lukas moet zijn nieuwe gevleugelde vriend voor zijn vader verborgen houden in een hut op een Alpenvlakte. De boswachter, een rol van Reno, staat de jongen met raad en daad bij.

De doelgroep zal er weinig om tanen dat hun incasseringsvermogen ten aanzien van ingewikkelde onderwerpen door de schrijvers is onderschat. Gelukkig maakt het avontuurlijke karakter een boel goed en valt er zelfs nog wat over de natuur en het behoud ervan op te steken. Lukas & Abel: Vleugelbroertjes is een vermakelijk jeugdavontuur met een dramatisch randje.

Gegevens

Datum:
zondag 4 maart
Tijd:
11:00 - 12:30
Kosten:
€5

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail
info@filmhuishofdael.nl