Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Moonlight – 15 september

vrijdag 15 september / 20:30 - 22:30

€6

Verenigde Staten
Drama
111 minuten

geregisseerd door Barry Jenkins
met Naomie Harris, Mahershala Ali en André Holland

Jaren 80, Miami. Dit verhaal focust zich in drie hoofdstukken op de jeugd, puberteit en volwassenheid van een Afro-Amerikaanse man die zich in de turbulente stad Miami probeert staande te houden. Hij wordt gepest op school en thuis is het leven hard voor hem. Hij probeert zichzelf te ontdekken en liefde te vinden ondanks zijn worstelingen met zijn achtergrond en seksualiteit.

Winnaar van 3 Oscars, waaronder Beste Film

Recensie Volkskrant: Moonlight is breekbaar en uitmuntend meesterwerk

‘Wat is een flikker?’ ,vraagt de zwijgzame Chiron aan de vriendelijke crackdealer Juan, die zich in het eerste hoofdstuk van het magnifieke Moonlight als een vader over het jochie ontfermt. Het antwoord is opvallend invoelend voor een man die zijn geld verdient in een extreem masculiene wereld en rijdt in een auto met glimmende velgen en een gouden kroontje op het dashboard. ‘Een flikker is een woord dat wordt gebruikt om gays een rotgevoel te geven’, zegt Juan.

Moonlight is een zeldzame film, dat is dan al even duidelijk. ‘Ben ik een flikker?’, vraagt Chiron direct. ‘Nee’, antwoordt Juan. ‘Je zou best gay kunnen zijn, maar je mag niet toestaan dat iemand je een flikker noemt.’ Met dit hartverscheurend moment eindigt de fraaist mogelijke introductie van het hoofdpersonage van Moonlight: Chiron, bijnaam Little. Hij heeft tot dan toe nog weinig gezegd. Dat blijft zo, ook wanneer hij als tiener en twintiger in het middelste en laatste hoofdstuk van de film door andere acteurs wordt gespeeld.

Regisseur-scenarist Barry Jenkins, die zijn film baseerde op het theaterstuk In Moonlight Black Boys Look Blue van Tarell McCraney, heeft tot dat moment onder meer laten zien hoe Chiron in het zonovergoten Miami achterna wordt gejaagd door leeftijdsgenootjes, hoe zijn enige vriendje Kevin (‘je bent een rare, man’) hem leert weerbaarder te zijn, hoe zijn moeder (een geweldige Naomie Harris) thuis vreemde mannen ontvangt in een roodverlichte kamer, hoe zijn buurt is vergeven van de crackjunks met hun malende kaken en hoe Juan en diens vriendin hem warmte geven: aandacht, een bord eten, een als zwemles verhulde doopsessie in zee zelfs, in weer zo’n wonderschone scène. Dan maakt die nadruk op de precieze betekenis van een woord extra indruk.

Dat een van Juans verkopers terloops ook Chirons moeder van crack voorziet, is een van de vele pijnlijke, complexe situaties waaraan Chiron zich tijdens zijn leven ziet blootgesteld. Het tekent de rijkdom van Moonlight, een film die eenvoudig is samen te vatten als relaas over een Afro-Amerikaanse jongen die worstelt met zijn seksuele geaardheid, maar dat zoveel meer is dan dat. Het is ook een lofzang op de nacht bijvoorbeeld, het moment waarop mensen zich op een volledig nieuwe manier tot elkaar kunnen verhouden.

Gegevens

Datum:
vrijdag 15 september
Tijd:
20:30 - 22:30
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail:
info@filmhuishofdael.nl