Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Que Horas Ela Volta? – 11 maart

vrijdag 11 maart / 20:00 - 22:00

€6

Brazilië
Komedie, Drama
114 minuten, alle leeftijden

geregisseerd door Anna Muylaert
met Regina Casé, Michel Joelsas en Luis Miranda

Nadat ze haar dochter heeft achtergelaten bij familie, werkt Val de 13 jaar erna als nanny van Fabinho in São Paulo. Ze heeft een vast inkomen, maar ze leeft met het schuldgevoel dat ze Jessica niet zelf heeft opgevoed. Dan blijkt dat Jessica naar São Paulo wil komen om haar toelatingsexamens te doen en bij haar moeder te wonen. Val verheugt zich om dicht bij haar dochter te zijn. Als Jessica arriveert, blijkt samenwonen niet eenvoudig te zijn.

Recensie Volkskrant:

Echte slechteriken zijn er niet in Que horas ela volta?, alleen wonderlijke, gedateerde sociale codes. Het fijne is dat het door die luchtige toon en het misschien wat te optimistische wereldbeeld nooit drammerig wordt.

Het is een van die ongeschreven regels tussen familie en dienstmeisje, volgens Val. Als een werkgever iets aanbiedt, zeg je als huishoudster nee. Hun vriendelijkheid is immers alleen maar beleefdheid; ze verwachten een weigering. Wie dat spel niet meespeelt, verstoort de wankele verhouding die na jaren samenleven is ontstaan.

Dienst/kindermeisje Val weet dat, na jaren trouwe dienst bij een Braziliaans gezin in São Paolo, maar haar dochter Jéssica, die aan de andere kant van het land is opgegroeid, heeft lak aan die regels. Waarom zou ze niet het lekkere ijs van de zoon des huizes eten, als haar dat wordt aangeboden?

HOOGSPANNING

Geen wonder dus dat “Que horas ela volta” meteen onder hoogspanning komt te staan als Jéssica voor haar studie opeens bij haar moeder en haar werkgevers intrekt. Als een modern Goudlokje slaapt Jéssica in de bedden van het rijkere gezin, zit ze aan hun tafel en eet ze hun eten. Tot grote vreugde van de mannelijke gezinsleden, overigens.

Camila Márdila geeft deze Jéssica een gekmakende air van arrogantie, die haar moeder aanvankelijk bijna rolberoertes bezorgt en vervolgens aan het denken zet over de merkwaardige ongelijkheid die ze voorheen normaal vond. Regina Casé, in Brazilië beroemd als televisiepresentator en comédienne, vangt als de expressieve Val precies de komische ondertoon van het scenario van Anna Muylaert.

Want is het eigenlijk niet idioot, lijkt Muylaert te vragen, zo’n gezin van wie alle leden met hun mobiele telefoon aan tafel zitten? Zo’n pater familias die alleen uit bed komt om zich in een shirt met alternatieve bandnamen te hullen? Is het niet absurd dat een moeder haar kind tien jaar lang niet ziet om op een rijker kind van dezelfde leeftijd te passen? Muylaert weet van iets schijnbaar futiels als een koffieset een terugkerend grapje te maken dat even geestig als schrijnend is.

Het bitterzoete Que horas ela volta? is steevast een publiekslieveling tijdens filmfestivals. Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat de film nergens vilein wordt, geen van de personages wordt afgestraft. Echte slechteriken zijn er dan ook niet, alleen wonderlijke, gedateerde sociale codes.

Het fijne van Que horas ela volta? is dat het door die luchtige, komische toon en het misschien wat te optimistische wereldbeeld nooit drammerig wordt. Terwijl Muylaert wel degelijk een ongemakkelijke waarheid over klassenstrijd in een veranderend Latijns-Amerika raakt.

Gegevens

Datum:
vrijdag 11 maart
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail:
info@filmhuishofdael.nl