Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Room – 28 oktober

vrijdag 28 oktober / 20:30 - 22:30

€6

Ierland / Canada / Verenigde Staten
Drama
118 minuten

geregisseerd door Lenny Abrahamson
met Brie Larson, Jacob Tremblay en Joan Allen.

Het uiterst spannende en aangrijpende Room is een unieke en tedere film over de grenzeloze
liefde tussen een moeder en haar kind onder de meest hartverscheurende omstandigheden.
Voor Jack is de kamer zijn wereld: de plek waar hij geboren is, waar hij en zijn moeder eten
en slapen, spelen en leren. Maar terwijl dit voor Jack als thuis voelt, ervaart zijn moeder het
als een gevangenis. Dankzij de intense liefde voor haar zoon heeft ze het voor elkaar gekregen om hem te laten opgroeien in een kleine kamer van ongeveer 3 bij 3 meter. Maar doordat Jack steeds nieuwsgieriger begint te worden, weet ze dat de kamer niet voor onbepaalde tijd als thuis gebruikt kan worden. Brie Larson won voor haar rol in Room de Oscar in de categorie Beste Actrice.

Recensie Volkskrant:

Room is verpletterend fragiel en hartverscheurend

Wat meubels, een bed, badkuip, wc en televisie, in een hok van negen vierkante meter. De 5-jarige Jack weet niet beter, of deze naargeestige ruimte, waar hij al sinds zijn geboorte vastzit met zijn jonge moeder Ma, is de hele wereld.

De mensen op tv zijn nep, heeft Jack van Ma geleerd. De hemel is slechts een streep lucht, schitterend boven het dakraam – de enige uitkijk naar buiten. En Jack moet zich niet afvragen waar Old Nick vandaan komt, de man die boodschappen en speelgoed langs brengt, en bij Ma in bed kruipt om met haar dingen te doen die ze allesbehalve prettig vindt.

Het is een gruwelijke werkelijkheid die regisseur Lenny Abrahamson optrekt in het Canadees-Ierse drama Room, naar Emma Donoghue’s gelijknamige roman. Tegelijkertijd blijft de film, waarvoor Donoghue zelf het scenario schreef, trouw aan Jacks perspectief. Wat telt, is de ervaring van overzichtelijkheid en bescherming die ‘room’, zoals Ma hun miserabele hol eufemistisch noemt, hem ondanks alles biedt.

Jack, hartverscheurend authentiek vertolkt door de destijds 7-jarige Jacob Tremblay, begroet de dingen om hem heen alsof ze zijn vrienden zijn. Wanneer hij dolt met Ma – fraai, intens spel van twintiger Brie Larson, die er de Oscar voor beste actrice mee won – vergeet je haast hun erbarmelijke omstandigheden. En al blijft de camera claustrofobisch dicht bij de personages, de kamer lijkt vaak veel groter dan hij is.

Een toereikend universum is het, voor Jack. Althans, tot Ma hem rijp genoeg acht voor de waarheid, en hem vertelt dat buiten de muren wel degelijk een andere realiteit bestaat. En dat zij in die realiteit leefde als ieder ander pubermeisje, totdat Old Nick (Sean Bridgers) haar ontvoerde en opsloot.

Wees gewaarschuwd: Room laat zich lastig bespreken zonder een essentiële plotwending te verklappen. Want al wordt gewiekst toegewerkt naar Jack en Ma’s zenuwslopende ontsnappingspoging, dat moment is vooral de inleiding tot het belangrijkste deel van het verhaal. Om Jacks onverhoedse plons in de buitenwereld blijkt Room eigenlijk te draaien, en om Jack en Ma’s verwerking van hun trauma – samen, maar ook ieder voor zich.

Erg knap, hoe Abrahamson (Frank) dat bijna onmogelijke traject bevattelijk maakt. Een slimme zet is het om de tweede helft vooral in transparante ruimtes te situeren – de maagdelijk witte ziekenhuiskamer met wijds uitzicht op een stad; de woonkamer met grote vensters in Ma’s ouderlijk huis – die in alle openheid aanvankelijk vooral benauwen. Ook op intiemere schaal schiet Room raak, bijvoorbeeld wanneer Ma haar ouders weer terugziet (Joan Allen en William H. Macy). Of wanneer Jack voor het allereerst, voorzichtig maar heel nieuwsgierig, een hondje aait; een wezen dat hij tot op dat moment alleen van tekenfilms kende.

Uiterst fragiele scènes zijn het, die met minder begaafde hoofdrolspelers gemakkelijk hadden kunnen mislukken. Zo niet met Larson en Tremblay, die diep onder de huid van hun gehavende personages kruipen en elke fase van hun verwerkingsproces geloofwaardig verbeelden. Zo zorgen zij dat Room, als verontrustende publieksfilm én als verpletterend duet voor moeder en zoon, nog lang nazindert.

Gegevens

Datum:
vrijdag 28 oktober
Tijd:
20:30 - 22:30
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail:
info@filmhuishofdael.nl