Laden films

« Alle films

  • Dit event is voorbij.

The Farewell Party – 26 februari

vrijdag 26 februari / 20:00 - 21:45

€6

Israël / Duitsland
Drama / Komedie
95 minuten, alle leeftijden

geregisseerd door Tal Granit en Sharon Maymon
met Ilan Dar, Levana Finkelstein en Ze’ev Revach

Een gitzwarte komedie over vriendschap en afscheid nemen. Een groep vrienden in een bejaardentehuis in Jeruzalem bouwt een machine waarmee je euthanasie kunt plegen. Hiermee willen ze een vriend aan een waardig einde helpen. Maar zodra de overige bewoners lucht krijgen van het bestaan van deze machine, vragen veel meer mensen om hulp. Nu komen de vrienden voor een emotioneel dilemma te staan.

Recensie Volkskrant:

The Farewell Party is bevlogen pleidooi voor zelfbeschikking.

De film zoekt het drama in onderlinge verhoudingen en de emotionele tol die dat eist. Hij kan zijn ziekenhuisbed niet meer uit, hij heeft doorligwonden, maar Max leeft maar door. Hij wil dood; zijn vrouw kan het niet meer aanzien. ‘Ze laten hem leven alsof sterven een misdaad is.’

Het duurt even, maar Max is de reden dat zijn beste vriend Yehezkel met wat gelijkgestemden in The Farewell Party een soort zelfmoordmachine in elkaar knutselt. Zo kunnen de euthanasiewetten worden omzeild: omdat Max zelf op de knop drukt, pleegt hij zelfmoord. Maar wel op een humane manier, via een dodelijke injectie. Onvoorziene bijkomstigheid: meer leeftijdsgenoten met een doodswens krijgen lucht van het ding en vragen om hulp. Het Israëlische The Farewell Party is een zwarte drama-komedie over euthanasie. De machine maakt het groepje bejaarden een helden-ensemble tegen wil en dank. Zie ze door die gangen van het bejaardentehuis lopen, zij aan zij: The Avengers voor de hopelozen, of The A-Team voor de terminaal zieken.

Mag je zo maar voor God spelen? De film knipoogt even naar die vraag in de openingsscène van de film, maar The Farewell Party zorgt ervoor dat de kijker het moreel niet heel moeilijk krijgt. De film zoekt het drama eerder in onderlinge verhoudingen en de emotionele tol die je betaalt, dan dat de film de ethische grenzen opzoekt.

Op filmfestivals is de film, met de luchtige benadering van dit zware onderwerp en het knappe acteerwerk, een begrijpelijke publiekslieveling: in Venetië won het de publieksprijs, en ook tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam scoorde de film hoog. The Farewell Party is een oprecht, bevlogen pleidooi voor zelfbeschikking.

Gegevens

Datum:
vrijdag 26 februari
Tijd:
20:00 - 21:45
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail:
info@filmhuishofdael.nl