Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

The Insult – 19 oktober

vrijdag 19 oktober / 20:30 - 22:30

€6

Libanon / België / Cyprus / Frankrijk / Verenigde Staten
Drama
112 minuten

geregisseerd door Ziad Doueiri
met Adel Karam, Christine Choueiri en Kamel El Basha

Toni, een Libanese christen, geeft de planten op zijn balkon water. Het water druppelt ongewild op het hoofd van Yasser, een Palestijnse ploegbaas op een nabijgelegen werf. Er ontstaat een hevige ruzie. Yasser is woest en beledigt Toni. Toni besluit om Yasser daarvoor gerechtelijk te vervolgen. Dat leidt tot een lang proces waarbij Palestijnen en Libanese christenen met elkaar in de clinch gaan.

Recensie de Volkskrant: The Insult: zelden bevatte een film zoveel woede en nuance tegelijk.

Ruziën en beledigen wordt in The Insult haast tot kunst verheven, maar toch is het een liefdevol portret van het leven in Libanon. Zelden bevatte een film zo veel woede en nuance tegelijk.

Het escaleert allemaal behoorlijk snel. De Libanese christen Toni morst water vanaf zijn balkon en maakt de Palestijnse bouwopzichter Yasser nat. Die komt verhaal halen, want er steekt een afvoerpijp uit Toni’s balkon die daar niet hoort. Omdat Toni geen zin heeft in gezeur, mondt het uit in ruzie, forse beledigingen, mislukte excuses en uiteindelijk een paar gebroken ribben. Maar dat is nog maar het begin.

In The Insult, de eerste Libanese film die voor een Oscar is genomineerd (in de categorie beste niet-Engelstalige film, waar hij het moet opnemen tegen onder meer The Square en Loveless), gaat het om meer dan een straatruzie. De kloof tussen christenen en Palestijnen is diep en het is bij lange na niet de enige scheidslijn in de Libanese samenleving, waar achttien verschillende religieuze groepen worden erkend.

Bijna dertig jaar na het einde van de burgeroorlog, laat regisseur Ziad Doueiri (The Attack, Lila dit ça) zien, kookt het in Libanon nog altijd onder de oppervlakte. Verongelijktheid en haat steken gemakkelijk de kop op als wonden uit het verleden nooit hebben kunnen helen. The Insult mondt uit in een volbloed rechtbankdrama, waarin twee advocaten elkaar bestoken met oud zeer.

Doueiri, opgegroeid in Beiroet, studeerde in de Verenigde Staten en leerde het filmvak onder meer als camera-assistent van Quentin Tarantino. Hij weet precies hoe hij zijn film moet doseren en verdedigt de verschillende standpunten met verve. Het helpt daarbij dat hij het scenario schreef met zijn ex-vrouw Joëlle Touma, die een andere politieke achtergrond heeft dan hijzelf. Geen enkele visie lijkt een voorkeursbehandeling te krijgen, of het moet de opvatting zijn dat razernij vrijwel altijd voortkomt uit pijn. Zelden bevatte een film zoveel woede en nuance tegelijk.

Gegevens

Datum:
vrijdag 19 oktober
Tijd:
20:30 - 22:30
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail:
info@filmhuishofdael.nl