Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

The Leisure Seeker – 21 september

vrijdag 21 september / 20:30 - 22:30

€6
Italië / Frankrijk

Roadmovie / Romantiek
112 minuten

geregisseerd door Paolo Virzì
met Donald Sutherland, Helen Mirren en Kirsty Mitchell

John en Ella Robina hebben samen een mooi huwelijksleven gehad voor meer dan vijftig jaar. Nu ze in de tachtig zijn lijdt Ella aan kanker en heeft ze besloten de behandeling te stoppen. John heeft Alzheimer. Ze vertrekken voor een reis in een oude betrouwbare camper die ze “De Vrije Tijd Zoeker” noemen. Ze reizen van Boston naar Ernest Hemingway Home in Key West. Ze herbeleven hun passie voor het leven en hun liefde voor elkaar op een tocht die openbaring en verrassing biedt tot het einde.

In samenwerking met de Dementheek Geldrop-Mierlo

Recensie De Morgen: Of u zich The Leisure Seeker nog zult herinneren als u compleet verward op uw sterfbed ligt, durven we niet te garanderen. Maar wij vonden Helen Mirren en Donald Sutherland wel behoorlijk ontroerend in deze vinnige alzheimerkomedie.

Een grappige film over alzheimer, mag dat? Volgens heel wat internationale recensenten niet: die vonden The Leisure Seeker te licht. Maar hé, het moet niet altijd Amour zijn, toch? En bovendien: het is niet omdat een film je niet meteen depressief maakt, dat hij niets zinnigs heeft te zeggen.

Paolo Virzì (La pazza gioia) baseerde zich voor zijn eerste Engelstalige film op de gelijknamige bestseller van Michael Zadoorian. Daarin vlucht een bejaard koppel weg van hun betuttelende kinderen, die zich – niet geheel onterecht – ernstige zorgen om hen maken. Verstrooide professor John (Donald Sutherland) begint aardig te dementeren, zijn vrouw Ella (Helen Mirren) sukkelt met haar fysieke gezondheid. Maar gaan vegeteren in een stinkend bejaardentehuis zien ze niet zitten, en dus trekken ze erop uit met hun oude mobilhome.

Bejaardenseks

Hun plezierreisje wordt al snel een metafoor voor de lange levensweg die John en Ella samen hebben afgelegd. Oude koeien worden uit de sloot gehaald, lang vervlogen gevoelens flakkeren weer op. De roadtripformule is zo mogelijk nog ouder dan John en Ella zelf, waardoor The Leisure Seeker soms wat belegen aanvoelt. Maar even vaak komen Virzì en zijn cast vinnig uit de hoek.

Zo is er een onverwachte portie bejaardenseks: aan dat soort taboedoorbrekende en oprechte scènes voel je dat dit geen gladde Amerikaanse productie is, maar een Italiaanse film in het Engels, met hier en daar een scherp randje.

 2© rv

Alle grappen ten spijt gaat Virzì de harde realiteit van alzheimer niet uit de weg. Echt donker laat hij het nooit worden – zo krijgen we te weinig inkijk in de paniek die John zelf moet voelen – maar er is ruimte genoeg om de boosheid en frustratie te tonen die Ella ervaart wanneer haar man weer eens vergeten is wie ze is. Lachen zult u, huilen ook.

Gegevens

Datum:
vrijdag 21 september
Tijd:
20:30 - 22:30
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps