Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

The Theory Of Everything – 11 december

vrijdag 11 december / 20:00 - 22:00

€6

Verenigd Koninkrijk
Drama / Romantiek
123 minuten, vanaf 9 jaar

geregisseerd door James Marsh
met Eddie Redmayne, Felicity Jones en David Thewlis

Drama met Eddie Redmayne als de briljante wetenschapper Stephen Hawking die tijdens zijn liefdesrelatie met Jane Wilde ontdekt dat hij lijdt aan ALS.

Begin jaren zestig studeert de briljante wetenschapper Stephen Hawking aan de universiteit van Cambridge wanneer hij een liefdesrelatie begint met literatuurstudente Jane Wilde. Terwijl Stephen werkt aan zijn doctoraalscriptie, merkt hij dat zijn lichaam hem langzaam maar zeker in de steek begint te laten. Stephen blijkt te lijden aan de vernietigende zenuwziekte ALS, die gedurende zijn huwelijk met Jane steeds ernstiger vormen aanneemt.

Dit biografische drama is gebaseerd op de memoires Travelling to Infinity: My Life with Stephen geschreven door Jane Hawking, de eerste vrouw van wetenschapper Stephen Hawking. Acteur Eddie Redmayne won een Golden Globe voor zijn hoofdrol en kreeg bovendien een Oscar. Eddie Redmayne studeerde net als Stephen Hawking aan de University of Cambridge.

Recensie Filmtotaal:

The Theory of Everything over het leven van Stephen Hawking neemt het in dit awardseizoen op tegen een andere biopic, The Imitation Game over het leven van Alan Turing. Beide mannen behoren tot de belangrijkste intellectuelen van de twintigste eeuw en hadden moeilijke obstakels te overwinnen. Bij Hawking gooide het leven misschien wel op de wreedste manier roet in het eten door zijn briljante brein min of meer op te sluiten in een lichaam dat niet meer meewerkt.

Wanneer we Hawking ontmoeten in The Theory of Everything, is hij een nerdy twintiger met een verbazingwekkende intelligentie. Hij ontmoet de vrolijke Jane tijdens een Cambridge studentenfeestje en de vonk slaat over. Maar hun idylle is van korte duur, wanneer Stephen problemen krijgt met zijn motoriek en zich laat onderzoeken. Hij heeft de ziekte ALS, die de zenuwcellen aantast totdat het lichaam helemaal is verlamd. De doktoren geven hem hooguit twee jaar. Maar Jane houdt van hem en is bereid alles wat op hun pad komt, samen aan te gaan. Dat blijkt heel wat want Stephen blijft wonder boven wonder leven. De hobbels op de weg blijken moeilijk voor Jane, vooral wanneer ze een andere man ontmoet tot wie ze zich aangetrokken voelt.

Risico´s worden niet genomen door filmmaker James Marsh; hij volgt de vaste formule voor een biopic en wijkt daar nergens vanaf. Centraal staat de relatie tussen Jane en Stephen en hier wordt alles omheen gebouwd. In het begin sprankelt het tussen Redmayne en Jones, maar naarmate Stephens gezondheid afneemt, verdwijnt (begrijpelijkerwijs) ook de glans. Helaas zien we in dit deel van de film vooral hoe moeilijk het allemaal voor Jane is. Hoe Stephen het ervaart, wordt naar de achtergrond geschoven. Ook richt de film zich zo op de last die zijn fysieke gesteldheid veroorzaakt, dat we maar weinig te zien krijgen over wat de man zo bijzonder maakt. We zien hem een paar keer een lezing geven en uit het niks zegt Jane tegen de kinderen dat papa wereldberoemd is. Maar in de film is er tot op dat moment helemaal niks om uit af te leiden dat wat Stephen doet, met succes is ontvangen en hem beroemd heeft gemaakt.

Dat doet niets af aan de prestatie die Redmayne levert. Hij belichaamt Hawking op treffende wijze en soms maakt enkel zijn blik of een grimas allerlei gevoelens duidelijk.

Na het zien van The Theory of Everything weet je vooral wat meer over Hawkings’ privéleven en fysieke aftakeling. Natuurlijk is het lastig om moeilijke bevindingen te vertalen naar een film die voor een doorsnee bioscoopbezoeker toegankelijk moet blijven, maar iets meer informatie over wat hem briljant maakte en iets minder ziektebed was het eindresultaat ten goede gekomen.

Gelukkig heeft de film naast de acteurs ook mooie filmmuziek van Jóhann Jóhannsson en prachtige cinematografie van Benoît Delhomme, die er eveneens voor zorgen dat de film boven het niveau van de gemiddelde biopic uitsteekt.

Gegevens

Datum:
vrijdag 11 december
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail:
info@filmhuishofdael.nl