Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Truman – 16 december

vrijdag 16 december / 20:30 - 22:30

€6

Spanje / Argentinië
Komedie / Drama
108 minuten

geregisseerd door Cesc Gay
met Javier Cámara, Ricardo Darín en Dolores Fonzi

Julián is een acteur en levensgenieter die de vijftig is gepasseerd. Hij is terminaal ziek en accepteert dat sterven deel uitmaakt van het leven, daarom organiseert hij zijn laatste afscheid. Zijn jeugdvriend Tomás komt hem uit Canada bezoeken, ze hebben elkaar in jaren niet gezien. Samen zullen ze vier onvergetelijke dagen beleven gedurende welke ze diverse steden aandoen. Ondertussen proberen ze een oplossing te vinden voor de grootste zorg waar Julián mee worstelt: een nieuw thuis vinden voor Truman, zijn hond.

“Smaakvol komische Truman met uitstekende cast” (**** Volkskrant)

Recensie Volkskrant: Het smaakvol komische Truman gaat misschien vooral over de manier waarop mannen hun gevoelens tonen. De twee hoofdrolspelers zijn uitstekend gecast en wekken de band tussen de twee mannen mooi tot leven.

Zelf wilde vijftiger Tomás niet komen, maar zijn vrouw heeft hem overgehaald. Dus zit hij nu hier, overgevlogen vanuit Canada, in het Madrileense appartement van zijn ongeneeslijk zieke vriend Julián. Nu zijn leven hoogstens wat kan worden uitgerekt, heeft Julián besloten de behandeling stop te zetten.

De tijd die hem rest wil hij niet in een ziekenhuis doorbrengen, vertelt Julián. Desnoods zal hij zelf de stekker eruit trekken. Een besluit dat Tomás lastig te verkroppen vindt en dat het doel van zijn missie ongewis maakt: blijft hij vier dagen in Spanje om Julián op andere gedachten te brengen, of om in berusting afscheid te nemen?

Een sluimerende dood, verlies en de acceptatie daarvan: het speelt allemaal een wezenlijke rol in Truman. Maar het is de Catalaanse scenarist-regisseur Cesc Gay ook om andere zaken te doen. Het opvallend gemoedelijke, ondramatische en smaakvol komische Truman gaat misschien vooral over de manier waarop mannen hun gevoelens tonen, en over de speciale dynamiek die een stevige vriendschap kan hebben – zeker wanneer ze noodgedwongen ten einde loopt.

Julián, die Tomás midden in de nacht opbelt voor een slaapdronken gesprek, is waarschijnlijk altijd al de overheersende van de twee geweest. En de nuchterste. ‘Als je naar Thailand gaat koop je toch ook een landkaart?’, zegt hij wanneer hij een zelfhulpboek over sterven wil aanschaffen. Huilen in Tomás’ bijzijn, dat kan hij nog altijd niet.

En dan is er nog de titelfiguur. Gay, die een internationale filmhuishit scoorde met het coming-of-agedrama Krampáck (2000), geeft de film richting doordat Julián een nieuw thuis moet vinden voor zijn astmatische boxer Truman. Terwijl het zich laat raden hoe dat probleem wordt opgelost, blijft het ontroerend om de mannen bezig te zien met de zich nergens van bewuste hond. Bijvoorbeeld als ze naar de dierenarts gaan, en Julián wil weten hoe Trumans aanstaande rouwproces draaglijk kan worden gemaakt: misschien een naar zijn baasje ruikend T-shirt in de mand?

Javier Cámara (Tomás) en Ricardo Darín (Julián) zijn uitstekend gecast. De eerste speelt zijn personage overtuigend zorgzaam, geduldig, maar ook wat nerveus, de tweede met twinkelogen boven een ongeschoren kin. Terwijl je je de ene acteur onmogelijk in de rol van de andere kunt voorstellen, wekken ze de band tussen Tomás en Julián mooi tot leven. Twee sympathieke makkers zie je, in alle kalmte worstelend met het slotakkoord van hun vriendschap.

Gegevens

Datum:
vrijdag 16 december
Tijd:
20:30 - 22:30
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail:
info@filmhuishofdael.nl