Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Youth – 1 april

vrijdag 1 april / 20:00 - 22:00

€6

Italië / Frankrijk / Zwitserland / Verenigd Koninkrijk
Drama
124 minuten, vanaf 12 jaar

geregisseerd door Paolo Sorrentino
met Michael Caine, Harvey Keitel en Rachel Weisz

Lente. Fred en Mick, twee oude vrienden die de tachtig naderen, zijn samen op vakantie in een gezellig hotel aan de voet van de Alpen. Fred, een componist en dirigent, is gepensioneerd. Mick, een regisseur, is nog steeds actief. De twee vrienden weten dat ze niet veel tijd meer over hebben en kijken met nieuwsgierigheid en tederheid naar de verwarde levens van hun kinderen, de enthousiaste jonge schrijvers van Mick en de andere hotelgasten, die allen de tijd hebben waaraan het hen ontbreekt. En terwijl Mick een scenario afwerkt van een film waarvan hij denkt dat het zijn laatste belangrijke zal zijn, heeft Fred geen enkele intentie om terug te keren naar zijn muzikale carrière. Toch is er iemand die koste wat kost zijn composities wil horen en hem opnieuw een orkest wil zien leiden.

Recensie Filmtotaal:

La Grande Bellezza was één van de beste films van 2013. Na twee jaar wachten is er eindelijk een nieuwe film van regisseur Paolo Sorrentino: Youth. De film beleefde afgelopen mei al zijn première tijdens het filmfestival van Cannes. Daar deed hij mee met de competitie, maar net als met La Grande Bellezza ging de Palme d’Or aan Sorrentino voorbij. Youth is de tweede Engelstalige film van Sorrentino en niet bepaald met de minste namen. Acteurs als Michael Caine, Harvey Keitel en zelfs Jane Fonda kwamen opdraven voor deze mozaïekvertelling, die eindelijk in Nederland zijn debuut beleeft.

Sorrentino benadert zijn films als muzikale composities. Dat de regisseur er ditmaal voor gekozen heeft een componist tot hoofdpersoon te maken, stemt dus niet tot verbazing. Fred Ballinger is een gepensioneerde componist-dirigent die samen met zijn beste vriend Mick Boyle in een Zwitsers kuuroord verblijft. Toch zijn er mensen die willen dat Ballinger nog eens een optreden geeft. De gezant van de Britse koningin Elizabeth moet hem overhalen zijn beroemde Simple Songs nog eens op te voeren. Dat wil Fred niet, want zoals hij blijft benadrukken: hij is gepensioneerd.

Daarmee is Fred het compleet tegenovergestelde van zijn beste vriend Mick, een regisseur en scenarist, die samen met een team van jongelingen aan zijn laatste film werkt. Als Mick niet aan het werken is, praat hij met Fred over het leven, liefde, seks, leeftijd en de jeugd. Het is maar een greep uit de brede thematiek die de film behandelt, want ook zaken als ouderdom, vergankelijkheid van het geheugen en vervulling komen aan bod. Vooral vervulling is een belangrijk thema. Wanneer ben je echt tevreden?

Fred benadrukt met pensioen te zijn, maar uit een aantal subtiele momenten blijkt het tegenovergestelde. Zo componeert hij op een gegeven moment een muziekstuk in een koeienweide met de koeienbellen als symfonieorkest. Maar ook een stukje plastic is genoeg voor Fred om muziek te maken. Het zijn prachtige scènes en een genot om naar te kijken.

Youth lijkt in veel opzichten op zijn voorganger. Zelfs het uiterlijk van Fred lijkt, met de grote bril en het naar achteren gekamde haar, op dat van Jeb Gambardella in La Grande Bellezza. Ook de stijl van filmen, de opbouw van het verhaal en de thematiek vertonen gelijkenissen. Daardoor leg je Youthautomatisch langs de bijzonder hoge lat die La Grande Bellezza legde. Het is een sterke karakterstudie.

Youth zit vol leuke en doorwrochte personages. Zo is er de acteur Jimmy Tree, die vooral herkend wordt om zijn rol van robot Mr. Q, een personage dat hijzelf maar al te graag wil vergeten. En wat te denken van de prachtige rol van Jane Fonda als omhooggevallen Hollywoodster Brenda Morel. Ondanks dat zij allen maar kort te zien zijn, voelen ze als echte mensen. Het maakt Youth op zichzelf toch een meesterwerk. De grote rol die daarnaast is weggelegd voor muziek en omgevingsgeluiden, de vloeiende shots en de interessante innerlijke worstelingen van Fred en Mick maken het tot een prachtige en nagenoeg perfecte film.

Gegevens

Datum:
vrijdag 1 april
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail:
info@filmhuishofdael.nl