Geplaatst op

‘McCurry : The pursuit of color’ straks ook in jouw filmhuis?

Op 9 november genoten ruim 40 gasten van een speciaal voor Filmhuis Hofdael ondertitelde versie van deze schitterende documentaire. De in Geldrop geboren Marieke van den Bersselaar kwam voor de gelegenheid speciaal naar de Weeffabriek om met het publiek in gesprek te gaan over het maakproces, de filmindustrie én natuurlijk over Steve McCurry.

Filmhuizen in heel Nederland kunnen deze door Marieke en haar vader vertaalde film in hun programma opnemen. Neem daarvoor rechtstreeks contact op met Marieke via marieke@polarstarfilms.com

Op 14 december verscheen in het Eindhovens Dagblad het interview met Van den Bersselaar, dat ook op de ED website is te lezen.

Marieke van den Bersselaar en Danny van Vlokhoven van Filmhuis Hofdael.

Er is zo’n vijf jaar aan de docu gewerkt. ,,Voor corona was hij af, maar toen kon hij niet gelanceerd worden”, aldus Van den Bersselaar. De première was in New York waar McCurry woont. Na de Spaanse première in Malaga was Nederland aan de beurt op aandringen van Van Vlokhoven.
,,We hadden eigenlijk besloten om de Engelse ondertitels te laten staan”, vertelt ze. ,,Maar onderweg naar Nederland, vond ik dat toch jammer.” In het vliegtuig begon ze aan ‘de helse klus’. ,,Ik schrijf nooit meer in het Nederlands. Maar het bleek leuk om weer met mijn moedertaal bezig te zijn.”
Haar vader droeg ook een steentje bij en zo was de film op het laatste moment toch klaar voor Nederland. De première was vrijdagavond uitverkocht, ondanks dat Oranje moest spelen.
Lees online verder bij het Eindhovens Dagblad >

Over de film

McCurry: The Pursuit Of Color is het eerste intieme lange portret van de hedendaagse fotojournalist Steve McCurry. Het enige dat nog aangrijpender is dan de foto’s van McCurry, is zijn tumultueuze 40-jarige carrière, die hij in wezen alleen over de wereld heeft gereisd, waarbij hij openhartige portretten en situaties vastlegde die de complexiteit van het menselijk leven weergeven. Exclusieve interviews met familie, vrienden, collega’s en met de fotograaf zelf brengen de verhalen achter enkele van de meest iconische foto’s van de 20e eeuw tot leven.

Over het maken van de documentaire

Een unieke documentaire met een inleiding en Q&A door Marieke van den Bersselaar (één van de producenten).

De lange documentaire ‘McCurry: De zoektocht naar kleur’ is het eerste intieme portret van fotojournalist Steve McCurry. De fotograaf, wiens foto van het Afghaanse meisje met de sprekende groene ogen bij velen op het netvlies gebrand staat, reisde 40 jaar lang de wereld over, waarbij hij de complexiteit en de variëteit van het menselijk leven vastlegde.

Exclusieve interviews met familie, vrienden, collega’s en de fotograaf zelf, leggen het creatieve proces van de fotograaf bloot. Kwetsbaarheden uit zijn verleden blijken een belangrijke motor voor zijn succes en de film brengt de verhalen achter enkele van de meest iconische foto’s van de 20e eeuw tot leven.

Het productieteam kreeg unieke toegang tot McCurry’s complete fotoarchief, inclusieef nog niet eerder gepubliceerd werk. Hierbij wordt de toeschouwer uit de eerste hand getuige van McCurry’s inzet om vast te leggen wat de mensheid definieert en verenigt – een race tegen de klok in een steeds meer gebroken en cultureel homogene wereld.

Eén van de producenten van de film is geboren Geldroppenaar Marieke van den Bersselaar, die al meer dan 18 jaar in Barcelona woonachtig is. Zij zal bij de film aanwezig zijn voor een kort nagesprek.

SHORT SYNOPSIS (from the Press kit at https://mccurrythemovie.com/)