Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Tanna – 3 maart

vrijdag 3 maart / 20:30 - 22:15

€6

Australië / Vanuatu
Drama / Romantiek
100 minuten

geregisseerd door Martin Butler en Bentley Dean

Het verhaal speelt zich af op een afgelegen eiland in de Stille Zuidzee. Het eiland is bedekt met een regenwoud en wordt gedomineerd door een vulkaan. In een stam wordt een jong meisje, Wawa, verliefd op Dain, de kleinzoon van het opperhoofd. Wanneer een inter-tribale oorlog escaleert, wordt Wawa zonder dat ze het weet verloofd met iemand anders, als onderdeel van een vredesakkoord. De jonge geliefden lopen weg, want ze weigeren hun lot te aanvaarden. Ze moeten kiezen tussen hun hart en de toekomst van de stam…

Recensie Volkskrant: De onervaren hoofdrolspelers Marie Wawa en Mungau Dainin brengen in deze exotische Romeo-en-Juliavariant hun verboden romance prachtig tot leven. Het voortreffelijke camerawerk, dat voert van de jungle naar het maanlandschap van de actieve Yahulvulkaan van het eiland Tanna, werd bekroond in Venetië.

Ze spreken boekdelen, de stiekeme blikken die Wawa en Dain wisselen: door niets en niemand laten de jonge geliefden zich uit elkaar drijven. Ook niet door de strenge traditie van de Yakel, die gebiedt dat de meisjes, zodra ze volwassen worden, als vriendschapsgebaar worden uitgehuwelijkt aan mannen van een andere stam.

Tanna, genoemd naar het 30 duizend inwoners tellende vulkaaneiland in de Stille Oceaan waar de film zich afspeelt, stevent zodoende onmiskenbaar af op een exotische Romeo-en-Julia variant. Maar dan wel een die is gebaseerd op feiten. De Yakel, gekleed in peniskokers en rieten rokjes, behoren tot de laatste stammen die in de onafhankelijke eilandengroep Vanuatu nog leven volgens een eeuwenoud systeem van riten en wetten. Voor hun film greep het Australisch-Britse regisseursduo Martin Butler en Bentley Dean terug op een liefdestragedie uit 1987, die dit systeem – de zogenoemde Kastomwegen – op zijn grondvesten deed schudden.

Een fascinerende opzet. Met Tanna wilden Butler en Dean de handel en wandel van inheemse volkeren als de Yakel vastleggen; tegelijkertijd is de film – de eerste die op Vanuatu werd gedraaid – een onderzoek naar de houdbaarheid van die grotendeels uitgestorven leefwijze. Ter voorbereiding verbleven de makers zeven maanden bij de Yakel, die in de film min of meer zichzelf spelen en, op grond van uitvoerige improvisaties, hun eigen recente geschiedenis vertolken.

Dat pakt goed uit. Wat hoofdrolspelers Marie Wawa en Mungau Dain aan acteerervaring missen, wordt ruimschoots gecompenseerd door hun expressiviteit. Zeker wanneer ze halverwege de film vluchten om samen hun eigen paradijs te stichten, komt hun verboden romance echt tot leven. Ook dan blijft het redelijk voorspelbare verhaal vooral een passende aanleiding om diep in de stammencultuur van de Yakel te duiken: de overgangsrituelen, de samenkomsten en de dansen, de als breekbare liedjes verpakte boodschappen die de stamoudsten krijgen van hun ‘geest-moeder’ – tegen het einde van de film is het voor de toeschouwer allemaal vertrouwd.

En dan Deans voortreffelijke, op het filmfestival van Venetië bekroonde camerawerk, dat steeds weer van de jungle naar het maanlandschap van de zeer actieve Yahulvulkaan voert. Bloedige gevechten en tedere omhelzingen, in silhouet gefilmd tegen de achtergrond van woest opspattende lavaspetters: beelden die je niet snel vergeet, en die de in Tanna onder alles sluimerende oerkracht haast tastbaar maken.

Gegevens

Datum:
vrijdag 3 maart
Tijd:
20:30 - 22:15
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail:
info@filmhuishofdael.nl