Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Toni Erdmann – 31 maart

vrijdag 31 maart / 20:30 - 23:00

€6

Duitsland / Oostenrijk
Drama / Komedie
162 minuten

geregisseerd door Maren Ade
met Peter Simonischek, Sandra Hüller en Lucy Russell

Winfried is een 65-jarige begeesterende muziekleraar met een voorliefde voor grappen en die samenwoont met zijn oude hond. Zijn dochter Ines is echter het compleet tegenovergestelde: als ambitieuze zakenvrouw, reist ze de hele wereld rond en trekt van het ene project naar het andere om zo recht op de carrièreladder omhoog te klimmen. Vader en dochter krijgen elkaar daarom niet vaak te zien, maar dat verandert abrupt als Winfried’s hond sterft en hij besluit om (onaangekondigd) Ines te gaan bezoeken op haar werk.

Recensie Volkskrant: Toni Erdmann raakt juiste snaar met grootste precisie. Dat een film zo grillig, uniek en onvoorspelbaar kan zijn, is een verademing. Wat regisseur Maren Ade vooral overbrengt, is verwondering over de loop van het leven.

Ze heeft haar vader natuurlijk wel herkend, ondanks die rare pruik en de lelijke neptanden, maar ze vertrekt geen spier. Zelfs niet wanneer hij zich bij haar collega’s voorstelt als Toni Erdmann. Haar vader heet Winfried Conradi en een coach is hij beslist niet, ook al beweert hij nu van wel. Ines Conradi is maar een beetje verbaasd; ze kent haar vaders voorliefde voor vreemde grappen. Dat hij hier opduikt, in een bar in Roemenië, is eerder irritant dan bevreemdend. Ines snapt zijn humor en begrijpt dat hij het goed bedoelt, maar het blijft vervelend als je vader zich plotseling vermomt en met je vrienden aanpapt.

De wonderlijkste situaties worden als vrij normaal beschouwd in Toni Erdmann, het geestige en melancholieke verslag van een ingewikkelde vader-dochterrelatie.

De hardwerkende Ines, consultant voor een oliemaatschappij, laat zich niet snel van haar stuk brengen. Ze heeft zich jarenlang getraind in stoïcijnse geslepenheid. Dat maakt het voor haar vader, die zich zorgen om haar maakt, moeilijk tot haar door te dringen. Een verrassingsbezoek aan Boekarest, waar Ines werkt, pakt niet goed uit. Winfried ziet geen andere oplossing dan een alter ego aan te nemen; als de ontregelende Toni Erdmann, liefhebber van geraspte kaas en beschilderde eieren, lukt het hem misschien wél om zijn dochter te raken.

De Duitse regisseur en scenarioschrijver Maren Ade (1976) maakte het zichzelf met Toni Erdmann niet makkelijk: ze creëerde stugge, excentrieke personages die lang om elkaar heen draaien en bizar gedrag vertonen. Toch doet haar film geen moment gekunsteld aan en saai wordt het al helemaal niet in de 162 minuten die ze voor haar verhaal nodig heeft. De precisie waarmee Ade – die zo’n zes jaar uittrekt voor elke film die ze maakt – de juiste snaar raakt, is bijzonder knap. Telkens weer vindt ze een balans tussen realisme en absurdisme, tussen wanhoop en hilariteit, schaamte en liefde.

Het maakt de verhouding tussen Ines en Winfried schitterend invoelbaar. Ze hebben dat stroeve van mensen die elkaar na staan, maar onwillekeurig uit elkaar zijn gegroeid. Met familie kun je het zo complex maken als je zelf wilt, laat Ade zien: hoe gênant het ook wordt, je zit toch aan elkaar vast. Een vloek en een zegen, prachtig uitgedrukt in het subtiele acteerwerk van Sandra Hüller en Peter Simonischek.

Parallel aan het ontroerende familie-gerommel schetst Ade een scherp portret van een Europese zakenwereld waar efficiëntie en rendement voor alles gaan. Niet dat ze daar fel tegen tekeergaat; wat de regisseur vooral overbrengt, is verwondering over de loop van het leven. Die verwondering is het grootste goed van Toni Erdmann. Dat een film zo grillig, uniek en onvoorspelbaar kan zijn, is een verademing.

Gegevens

Datum:
vrijdag 31 maart
Tijd:
20:30 - 23:00
Kosten:
€6

Locatie

Filmhuis Hofdael
Molenstraat 23
5664 HV, Geldrop Nederland
+ Google Maps

Organisator

Filmhuis Hofdael
E-mail:
info@filmhuishofdael.nl